Lars Bäckström.

Bäckström kritisk till v:s valprogram

Vänsterpartiets ledning vill gå till val på kortare arbetstid med bibehållen lön, för till exempel vårdbiträden och undersköterskor, som ett första steg på vägen mot en allmän arbetstidsförkortning. Men partiets budgetförhandlare och representant i riksdagens finansutskott, Lars Bäckström, tycker att det är ett dåligt förslag.

– Jag tror att det skulle kunna stöka till det väldigt mycket på den svenska arbetsmarknaden. På Kommunals senaste kongress beslöt de att inte driva det kravet, så det blir svårt att hävda kortare arbetstid mot Kommunals vilja.

Inget utrymme för missförstånd
Lars Bäckström väljer sina ord noga, men han är kritisk till den valplattform som partistyrelsen ställt sig bakom, till exempel det att höja skatten på vinst och kapital, som enligt budgetförhandlaren kan leda till färre jobb och inte särskilt mycket pengar.

– På kapitalskatten går att få in till en del om man går på hushållens kapitalägande. Men det kommer alltid att bli diskussioner. Det är många lågavlönade kvinnor som pensionssparar och som naturligtvis har synpunkter om man börjar lägga skatt på de här pensionsfonderna.

Kritisk till valplattform
Bäckström är kritisk också till valplattformens förslag att samhällsservice och viktiga naturresurser ska ägas gemensamt.

– Om man skulle ta det ordagrant skulle man vara tvungen att förstatliga den svenska skogen för det är en av våra viktigaste naturtillgångar. Det kan ju ingen vettig människa mena att vi skulle lägga miljard efter miljard på att köpa in och förstatliga skog. Eller miljard efter miljard på att köpa in banker när vi i stället kan använda de pengarna till att anställa fler människor i offentlig sektor.

Företag ska stå för kostnader
Valplattformen föreslår också att företag som lägger ner eller flyttar ska stå för de kostnader som följer när människor blir utan arbete.

– Den svenska modellen och den modell vi har haft som en slags vänstersocialism i Sverige är ju att sätta press på kapitalet och företagarna men också att ta ett direkt övergripande samhällsansvar.

Och så ska det fortsätta vara tycker du?

– Det tycker jag är mycket klokt.

Lars Bäckström hoppas att kongressen i januari kommer fram till en ”bra valplattform”. Den som partistyrelsen föreslår nu betraktar han som just ett förslag.

– Det är en punkt som ska diskuteras och som vi ska motionera om. Vi ska ju inte vara något sovjetkommunistiskt parti där centralkommittén bestämmer och sedan måste alla packa och rätta sig efter det. Det vore väldigt allvarligt, säger Lars Bäckström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".