Kvinna framför klassrumstavla
Foto: Anders Wikblad/Scanpix

Ny betygskala föreslås i utredning om Komvux

2:08 min

Antagningsreglerna för den kommunala vuxenutbildningen bör ändras, det anser regeringens utredare som sett över hur Komvux kan moderniseras, Arbetet har letts av Roger Mörtvik.

– Idag finns det en grundregel som säger att den som har minst utbildning, eller kort utbildning ska ha förtur, och det här har lett till att personer som till exempel är arbetslösa och har lite längre utbildning, eller personer som har jobb men behöver läsa en annan utbildning för att byta yrke, så kallad yrkesväxling i många kommuner har blivit undanträngda, de har inte behövt läsa i vuxenutbildningen.

Regeringens utredare föreslår ändringar på en rad områden inom Komvux. Bland annat föreslås en förenklad betygsskala för komvux på grundläggande nivå, och alltså gå ifrån den sexgradiga skalan där, gymnasieskolans sex studieförberedande program slås ihop och blir tre bredare studieområden, som ska förenkla för personer som kommer med en brokig utbildningsbakgrund.

– Med vårt förslag blir det mer flexibelt och enklare att hitta för att få ihop en examen, och det blir enklare och billigare att tillhanda hålla de här kurserna, säger Roger Mörtvik.
 
En infekterad fråga inom Komvux gäller utbildningar på entreprenad.

Här har lärarnas riksförbund propagerat för att systemet bör avvecklas, man tycker att utbildningens kvalitet brister på många håll.

Utredaren har inte haft i uppdrag att utreda det. Däremot föreslås att villkoret för att få bedriva undervisning på entreprenad är att man ska klara de krav som ställs för att själv få sätta betyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".