Israel inför regeringskris

Israel står inför en regeringskris. På måndagskvällen avskedade premiärminister Ariel Sharon fyra ministrar som tillhör det ultraortodoxa shaspartiet som ingick i regeringskoalitionen.
Avskedandena kom sedan shaspartiet hade röstat emot regeringens ekonomiska krisplan och innebär att regeringskoalitionen bara har 65 platser av 120 i det israeliska parlamentet, knesset. Regeringskoalitionen kan tappa ytterligare fem om, och därmed bara ha exakt hälften av platserna i knesset, om också det lilla partiet Tora-judaismen lämnar koalitionen. Också det partiet röstade emot förslaget och fick sina viceministrar avskedade. Trots den omfattande israeliska offensiven och invasionen av flera palestinska städer under flera veckor och trots intensiv bevakning och ett stort säkerhetspådrag, har inte den israeliska armen och polisen lyckats förhindra nya palestinska självmordsattentat. SR:s korrespondent i Mellanöstern Lars Gunnar Erlandson rapporterar från den israeliska kuststaden Netanya, där tre israeler dödades och ett 30-tal skadades när en palestinier klädd i israelisk soldatuniform sprängde sig till döds i pingsthelgen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".