Tsunamidrabbade ska få mer hjälp

Den oberoende organisationen Referenspunkt Ersta ska på regeringens uppdrag undersöka hur de sörjande efter tsunamikatastrofen mår och om de fått den hjälp från myndigheterna som de behöver.

– Vi tror att det är viktigt att veta om det är många drabbade som upplever att de inte har fått någon hjälp alls. Då är det bråttom att nå dem och försöka hjälpa dem på bästa möjliga sätt. Det säger Kristina Brandänge som är chef på Referenspunkt Ersta.

Finns det något som tyder på att det skulle vara så?

– Ja, vi har sedan i somras fått kontakt per mejl eller per telefon med ungefär 100 personer, de flesta ute i landet, som har vädjat till oss och bett att vi ska försöka hjälpa dem att hitta fram till hjälp.

Tusentals berörs
Flera tusen anhöriga berörs av undersökningen, som kommer att göras med hjälp av en enkät på Referenspunkt Erstas hemsida.

Resultatet ska sammanställas och överlämnas till socialdepartementet senare i höst.

Referenspunkt Ersta bildades just för att ta hand om tsunamioffrens anhöriga, men det är viktigt för resultatet att komma ihåg vad man lärde sig av Estoniakatastrofen, säger Kristina Brandänge.

– Det som jag tycker att vi lärde oss främst, som jag tror har slagit igenom efter den hör katastrofen, det är att vi, både allmänheten och myndigheterna måste lyssna på de drabbade,

Har man inte gjort det när det gäller Estonia menar du?

– Nej, det gjorde man inte. De vädjade verkligen väldigt många att få hem sina döda och de bad att få slippa betongövertäckning och när det gällde betongövertäckningen, då lyssnade man visserligen.

Jörgen Huitfeldt, P1-morgon
jorgen.huitfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".