Bush markerar i Kuba-frågan

USA:s president George Bush tänker inte lätta på de hårda sanktionerna mot Kuba. I ett tal på måndagskvällen gjorde Bush klart att för att en förändring ska ske måste Kuba först genomföra omfattande demokratiska reformer, men presidentens politik får kritik.
Genomför fria och rättvisa val nästa år, och frige alla politiska fångar - det var två av de konkreta krav president Bush ställde på Kubas president Fidel Castro för att en uppmjukning av handelsembargot överhuvudtaget ska komma på tal. USA:s Kuba-politik är återigen i fokus. Bush gjorde sitt utspel bara några dagar efter att en av hans företrädare - Jimmy Carter - under en uppmärksammad Kuba-resa hävdat att handelsblockaden enbart skadar det kubanska folket och inte Castro-regimen, och den demokratiska senatorn Barbara Boxer håller med. Boxer anser att USA bara ger Castro en dålig ursäkt för Kubas usla ekonomi, och hjälper honom att få ett fastare grepp om makten, och inom kongressen, även bland Bushs republikanska partikolleger, växer motståndet mot fortsatta sanktioner mot Kuba. Från näringslivshåll kommer också allt högljuddare krav på förändringar, men än så länge tycks en majoritet i kongressen stödja Vita Husets mer traditionellt hårdföra linje, och Bush gjorde också på måndagen klart att han skulle använda sitt veto för att stoppa alla förslag om lättnader i sanktionerna. Men presidenten gick på vissa punkter kritikerna till mötes; Bush vill till exempel ta bort restriktionerna för stöd till humanitära organisationer i Kuba. Men hans utspel görs lika mycket av inrikespolitiska som utrikespolitiska skäl. Just i Florida, där talet hölls, är exilkubanerna en viktig väljargrupp och senare i år ska presidentens bror Jeb Bush försöka behålla sin guvernörspost i delstaten, och det var ju också Florida som avgjorde det senaste presidentvalet.
Anders Ask, SR:s korrespondent, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".