Laila Freivalds.

Freivalds tror på enighet om Turkiet

EU:s utrikesministrar tvingas hålla ett extra möte på söndag inför starten på förhandlingarna om det Turkiska EU-medlemskapet. Österrike kräver nämligen att EU redan nu ska säga att förhandlingarna inte behöver leda till ett fullt medlemskap i unionen. Men Sveriges utrikesminister Laila Freivalds tror att ministrarna kommer att komma överens.

– Vi har faktiskt varit eniga när det gäller Turkiet. Jag hoppas att det blir ett klart ställningstagande, säger Laila Freivalds.

Varför tror du att den enigheten står fast nu när Österrike säger vad de har sagt så många gånger?

– Det har uppstått någon oro hos Österrike och man vill tydliggöra att det inte behöver bli medlemskap som de här förhandlingarna slutar i, men det är ju egentligen en märklig utgångspunkt, för det är självklart så att inleder vi förhandlingar så är det med sikte på medlemskap.

Men om det är så entydig, varför ska ni då ha ett extra möte på söndag?

– Det handlar om att nu ska beslutet fattas. Turkiet ska avhandlas på söndagen för att göra det väldigt klart att det är ett självständigt beslut som ska fattas om Turkiet. Sedan använder vi tiden på måndagen åt den andra förhandlingsfrågan – den som gäller Kroatien.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".