20-åring törstade ihjäl i häktet

2:16 min

En ansvarig chef på ett häkte i Mellansverige åtalas nu för vållande till annans död. Vattnet hade stängts av i cellen där en psykiskt sjuk man hölls inlåst, men trots flera larm från personalen så avled den häktade senare av vätskebrist.

– Dödsorsaken var uttorkning, det vill säga vätskebrist. Vattnet i hans cell var avstängt i nästan hela perioden och han var väldigt starkt påverkad av psykisk sjukdom och ohälsa. Han betedde sig väldigt märkligt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad i Västerås.

– Enligt min bedömning fanns det ingen kontroll på om han fick i sig tillräckligt med vätska och mat, säger han vidare.

Den häktade mannen i 20-årsåldern var psykiskt sjuk men fick inte sina mediciner under de 19 dagar han vistades i häktet. Vattnet var avstängt eftersom han orsakat en översvämning i cellen. Men enligt flera vittnesmål från personalen åt han inte maten och drack inte vattnet de ställde in.

Han var sjuk, förvirrad och magrade, enligt personalen. De larmade om mannens hälsa till häkteschefen vid flera tillfällen, men först efter 19 dagar beslöts att mannen skulle transporteras till sjukhus.

Nationella insatsstyrkan tillkallades för att hjälpa till med transporten av den besvärlige 20-åringen, som var så svag att han avled under färden till sjukhus. Allt uppmärksammades i medierna som "mannen som dog under fångtransporten."

I efterhand har den rättsmedicinska undersökningen visat att mannen törstade ihjäl. Ett oaktsamhetsbrott där den ansvarige häkteschefen åtalas för vållande till annans död.

Häkteschefen förnekar brott och har sagt under förhören att han anser att han gjort vad som kunde krävas av honom.

– Uttorkning var dödsorsaken och de här omständigheterna borde föranlett chefen på avdelningen att reagera och ta kontakt med sjukvård. Se till att mannen kom under adekvat vård tidigare än vad som skedde, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista