AFS genomför valspurt trots avslag i tingsrätten

2:13 min

Alternativ för Sverige, AFS, som främst består av avhoppare från Sverigedemokraterna, har hamnat i bråk med Stockholms stad.

Anledningen är en planerad valspurt i Kungsträdgården på fredag, där staden inte längre vill låta partiet använda stora scenen. Det har fått AFS att vända sig till Stockholms tingsrätt, som på torsdagseftermiddagen avslog partiets begäran. Advokat Carl Ridderstråle företräder AFS.
 
– Det min klient säger, det är att den här hävningen är grundlös, den är obefogad och har ingen rättslig verkan över huvud taget. Därför har man rätt att använda den här scenen i morgon. 
 
Men det tycker alltså inte Stockholms tingsrätt. Inte ens det faktum att Alternativ för Sverige skickat med en postväxel på 100 000 kronor, för att täcka eventuella kostnader som valspurten AFS kan åsamka Stockholms stad, fick tingsrätten att gå på partiets linje.

De skäl som Stockholms stad framfört, för att bryta det avtal som träffades med AFS i somras, är främst att partiet anklagas för hets mot folkgrupp vid ett torgmöte i Malmö nyligen. Men advokat Carl Ridderstråle anser att beslutet att bryta avtalet är politiskt.

– Det var inte bara på grund av den här påstådda händelsen i Malmö, då det skulle ha hetsats mot folkgrupp, utan det var framför allt de skäl som Stockholms stad angav i sitt pressmeddelande. Framför allt så lägger ju Karin Wanngård, i det pressmeddelandet, ut texten om vad hon menar är Alternativ för Sveriges politik. Och det framgår ju att hon ogillar den starkt och att det är den verkliga grunden för att man valde att agera på det här viset.
 
Finansborgarrådet, socialdemokraten Karin Wanngård, har inte gått att nå för en kommentar. Hennes pressekreterare hänvisar till att det är Stockholms stads Kulturutskott som fattat beslutet att bryta avtalet med AFS.

Partiets stämningsansökan ligger kvar i Stockholms tingsrätt och kommer nu att kompletteras med krav på skadestånd. Valspurten genomförs i Kungsträdgården klockan 12 på fredagen, men inte på stora scenen.