Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Matpriserna och räntorna stiger

Trots lågkonjunkturen har de flesta hushåll fått ordentligt mer i plånboken det senaste året, men stigande matpriser och högre räntor riskerar att vända den trenden.
– Om räntorna stiger mer och familjen har en rörlig ränta, så kommer ju det att påverka snabbt, och snabbt äta upp de löneförhöjningar och skattesänkningar som vi har fått. Matpriserna påverkar ju också oss alla om de fortsätter att stiga, och framför allt barnfamiljer råkar ju illa ut om livsmedelspriserna stiger mycket, säger Ann-Sofi Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken För ungefär ett år sedan började konsumentpriserna plötsligt stiga kraftigt. Det är framför allt livsmedel som blivit dyrare. Genomsnittsfamiljen får idag betala 210 kronor mer för maten varje månad, enligt beräkningar som Ann-Sofi Magnusson gjort. Prishöjningarna får också indirekta effekter. För att hålla tillbaka inflationen höjer riksbanken räntan vilket gör bostadslånen dyrare. Högre räntor har ätit upp 160 kronor för hushållet med ett villalån på 800 000 kr. Marknadsbedömarna räknar med ytterligare räntehöjningar framöver och då kan de extra pengar som löneökningar och skattesänkningar gett hushållen alltså snabbt försvinna. Men än så länge ligger ändå hushållen på ett rejält plus jämfört med för ett år sedan. 2 000 kronor mer i månaden har en familj med två dagisbarn. Inkomsten har i genomsnitt ökat med 945 kr, och skatten har, trots inkomstökningen, sjunkit med 287 kr. Men det stora klippet kommer från maxtaxan på dagis. 1 400 kr i månaden sparar familjen på den, men alla har inte fått lite mycket. – Högavlönade barnfamiljer med barn på dagis har tjänat mest på den här sänkningen, men pensionärerna till exempel har ju inte fått någon glädje av de skattesänkningar som löntagarna har fått, säger Ann-Sofi Magnusson.
Martin Ahlquist, ekonomireporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".