SVT:s utgivare lajkade SD-kritiska tweets – byts ut

2:47 min

SVT byter ansvarig utgivare under valdagen efter kritik mot programchefen och den ansvariga utgivaren för fredagens partiledardebatt.

Bakgrunden är avslöjanden om att programchefen, Eva Landahl, gillat två SD-kritiska inlägg på Twitter.

– Det som hänt är att Eva säger att hon av misstag har gillat två SD-kritiska artiklar och det här strider mot våra riktlinjer, man kan inte både delta i valbevakningen och ta ställning, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT.

Hur förklarar hon att hon gillat det här? 

– Hon säger att hon scrollat på Twitter och av misstag lajkat. Hon har också lajkat en SD-politikers uppskattande kommentar av en studio.

Vad tycker Eva Landahl själv om att hon får lämna posten som ansvarig utgivare?

– Hon var helt ense med företaget om att det här var ett bra beslut. Hon vill inte att hennes person ska skugga den här viktiga valdagen. Sedan är hon så klart väldigt olycklig över det här och det är något som hon gjort omedvetet och förstår så klart att den förklaringen inte kommer anses tillfredsställande, 

Hur tror du att det här har påverkat SVT:s trovärdighet? 

– Det är i grunden upp till publiken att avgöra. Det klart att vi hellre hade velat prata om innehållet i vår journalistik. Jag är i grunden väldigt stolt och glad över den valbevakning vi gjort i hela landet och som kommer fortsätta med full kraft i morgon.

Nu i efterhand anser ni att det var ett misstag att markera mot Åkessons uttalande i slutdebatten?

– Nej, vi tycket inte att det var ett misstag. Vår bedömning är att den behövde bemötas i någon form, men vi har också pratat om att vi hade kunnat göra det på ett annat sätt och det skriver Eva om i ett blogginlägg ikväll. Om vi hade kunnat göra det mer begripligt om vi bemött det med direkta frågor.

Den här kritiken som kommit från Sverigedemokraterna och även från andra håll mot SVT:s agerande – har det påverkat kvällens beslut?

– Nej, det här handlar om hur Eva levt upp till riktlinjerna i sociala medier. Vi står fullt bakom hennes bedömning som utgivare, säger SVT:s divisonschef Anne Lagercrantz.

Texten uppdateras