Delade meningar om blocköverskridande samarbete

3:11 min

Både Centerpartiet och Liberalerna menar att en alliansregering förutsätter ett samarbete eller någon form av förankring över blockgränsen.

Med tanke på det jämna och oklara valresultatet så kräver nu den borgerliga Alliansens partiledare att statsminister Stefan Löfven avgår omedelbart.

– Nu ska statsministern Stefan Löfven avgå och ge plats för talmannens otroligt viktiga arbete. För statsministern ska inte leka talman, det är inte bara min åsikt, utan så fungerar den svenska parlamentarismen, säger moderaternas ordförande Ulf Kristersson.

Men statsminister Stefan Löfven tänker alltså inte avgå nu. Han vill i stället bryta upp blockpolitiken och öppnar för någon form av nytt samarbete med några borgerliga partier:

– Om man ska stå upp för blockpolitiken som de fyra borgerliga nu gett uttryck, för då kommer fortfarande Sverigedemokraterna att riskera få det avgörande inflytandet i svensk politik. Jag vill inte det, det är skadligt för Sverige och därför måste vi bryta blockpolitiken och hitta ett annat sätt att styra landet på. Det är min utgångspunkt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill nu börja prata med Ulf Kristersson om hur Sverige ska få en ny regering, men kräver också att Kristersson väljer sida:

– Nu är det verkligen upp till bevis Ulf Kristersson, hur tänker du byta regering? Hur tänker du byta regering - tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson? Nu vill vi ha svar på den frågan.

Men Ulf Kristersson tänker inte ta Jimmie Åkessons erbjudande.

– Ja, han säger så mycket. Nej, så fungerar det inte. Vi kommer inte regera eller regeringsförhandla med Sverigedemokraterna. Det vet de och det vet svenska folket, säger Ulf Kristersson.

Alla fyra borgerliga partier står bakom kravet på att Stefan Löfven ska avgå efter det jämna valresultatet så att talmannen kan inleda en diskussion i riksdagen om en ny regering.
Men både Centerpartiet och Liberalerna menar då att en alliansregering förutsätter ett samarbete eller någon form av förankring över blockgränsen.

– Jag vill att Ulf Kristersson ska bli statsminister. Men det kommer att krävas samtal och samverkan över blockgränsen, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Du har pratat om en tysk lösning om de rödgröna blir större?
– En samverkan över blockgränsen kan vara en koalition men det kan också vara en samverkan i riksdagen. Först kommer många säga nej till den ena eller andra lösningen. Men när nyvalet närmar sig så kommer fler att tänka efter.

Centerledaren Annie Lööf har en liknande linje:
– En alliansregering kan enbart tillträda enligt Centerpartiet och mig om man får stöd över blockgränsen.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att de borgerliga bör ta över regeringsmakten.

Men hon pekar inte lika tydligt på att stödet behöver komma från andra sidan blockgränsen som Lööf och Björklund.

– Vi kommer att bli beroende utav stöd i riksdagen och nu ska vi se exakt hur det stödet faller ut och vi kommer att sätta oss ner gemensamt i alliansen och hantera den här situationen, säger Ebba Busch Thor.

Klart är att Miljöpartiets Gustav Fridolin är intresserad av samtal:
– Vi kommer att behöva samtala och samarbeta med demokratiska partier. Den typen av samtal har vi markerat länge och det gäller såklart också och inte minst på valnatten efter ett så här komplicerat valresultat.