Martin Nedergaard framför Höglandssjukhuset i Eksjö
Läkaren Martin Nedergaard driver ett av de framgångsrika sjukvårdspartierna i Sverige. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Sjukvårdspartier vinner mark

2:26 min

Vårdfrågans dominans i valrörelsen har satt avtryck inom landstings- och regionvalen.

I sex regioner och landsting har renodlade sjukvårdspartier gått framåt, bland annat i Sörmland, Värmland och Dalarna, samtidigt som Socialdemokraterna backat.

I Norrbotten blev det stor dramatik när det inatt stod klart att Socialdemokraterna tvingas bort efter 84 år vid makten, på grund av det regionala Sjukvårdspartiet, som fick nära 35 procent av rösterna.

Och i Jönköpings län har ett helt nytt parti med namnet Bevara akutsjukhusen tagit sig in i regionfullmäktige.

Partiet består av vårdpersonal och i Eksjö har var tredje väljare röstat på partiet. En av dem är Inga-Maj Kaller, som själv jobbat inom vården i över 40 år.

– De har ju mer inblick i hur det funkar på golvet. Det är mycket stressigare nu, det behövs ju mer personal, säger hon.

Trots att partiet startade för bara ett halvår sedan samlade det över
20 000 av väljarna i Jönköpings län, totalt 9 procent.

Partiets ordförande, ortopeden Martin Nedergaard, vill verka för att bevara länets tre akutsjukhus och samtidigt få in vårdpersonalens perspektiv i debatten.

– Regionpolitikerna får sin verklighet från de högsta tjänstemännen som i sin tur får sin information från linjecheferna, och sedan verksamhetscheferna och hela vägen ner till avdelningscheferna. Så antalet steg mellan den vanlige anställda och regionpolitikern som ska fatta beslut kan vara fem, sex, sju steg och sannolikheten att vi då får samma uppfattning om verkligheten är inte så stor, säger Martin Nedergaard.

Den enkla förklaringen till att de sjukvårdsprofilerade partierna går framåt är att just sjukvårdsfrågan varit en av de viktigaste för väljarna i det här valet. Det säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Men det kan också handla om att väljarna i större utsträckning än tidigare byter parti mellan valen, och även röstar olika i kommun- landstings- och riksdagsval.

– Man tar det parti man tycker passar bäst för de frågorna, på den nivån där valet gäller, menar Simon Matti.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".