De flesta migranter och flyktingar kommer med båt över Medelhavet.
De flesta migranter och flyktingar kommer med båt över Medelhavet. Foto: Santi Palacios/TT

Rapport: Dödlig åtstramning på Medelhavet

2:17 min

I april drunknade 20 migranter på Medelhavet, i maj 11 och i juni månad 451. Ökningen förklaras av forskare i Oxford med EU-länders beslut att avvisa migrantbåtar och dem som försöker hjälpa dem.

Att antalet drunknade i Medelhavet har ökat skarpt är konsekvensen av EU:s migrationspolitik - att överlåta sökandet och räddningsarbetet av flyktingar och migranter åt den libyska kustbevakningen, hävdar forskningsgruppen Border Criminologies vid Oxfords universitet i rapporten som nyhetskanalen Euronews tagit del av.

Det var den 10 juni som Italiens inrikesminister Matteo Salvini vägrade att låta migrantbåten Aquarias angöra italiensk hamn. Flera andra EU-länder sa också nej innan båten togs emot i spanska Valencia.

Stängda hamnar och att frivilligorganisationer inte längre får delta i räddningsarbetet gör att forskarna kommer till slutsatsen att EU:s politik att minska migrationen sker utan hänsyn till vad det kostar i liv. 

Betydligt färre kommer i dag till Europa, men dödligheten på Medelhavet är mycket högre.

Nästa vecka möts EU:s stats- och regeringschefer i Salzburg för att diskutera migrationsfrågan, men någon lösning är inte i sikte.

Spaniens utrikesminister Josep Borrell säger i en intervju med Euronews att nio EU-länder - däribland Spanien, Frankrike, Portugal och Tyskland - bör gå före och stärka sitt samarbete tills vidare, eftersom migrationsfrågan hotar sammanhållningen inom EU betydligt mer än någonsin Eurokrisen gjorde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista