Hans-Ivar Swärd från Valmyndigheten visar en skärm som används av ambulerande röstmottagare.
Hans-Ivar Swärd från Valmyndigheten. Foto: Jon Jordås/Sveriges Radio

Valmyndigheten: Vi kan ha ett resultat i eftermiddag

6:28 min

Valresultatet hittills är så jämnt att dessa sista röster kan avgöra utgången. Valmyndigheten tror rösträkningen kan vara klart på onsdag eftermiddag.

På onsdagen räknas utlandsrösterna och de förtidsröster som kom in för sent för att räknas på valkvällen. Valresultatet hittills är så jämnt att dessa röster kan avgöra utgången. Men det är oklart hur många röster som totalt räknas i dag, som så kallade onsdagsröster, säger Hans-Ivar Swärd, Valmyndigheten.

– Vi vet först efteråt hur många röster det handlar om. Men för fyra år sedan så var det runt 180 000 röster som räknades på onsdagen. Då är det förtidsröster som inte hann räknas på söndagen, och röster som har passerat mellan olika kommuner för att komma till rätt kommun, och inte minst utlandsrösterna, brevröster och ambassadröster, säger han.

Hur transporteras de till Sverige?

– En del skickas med vanlig post med frimärken och stämplar. Men ambassadröster skickas direkt till oss på Valmyndigheten, och slussas sen ut till kommunerna.

De räknas där du hör hemma?

– Du är placerad där du bodde innan du flyttar ut.

Det sägs att det är fler onsdagsröster nu är förra gången?

– Vad vi kan se är att utlandsrösterna var 65 000 för fyra år sedan, vi har i år slussat 80 000 utlandsröster. Sen tillkommer ytterligare några utlandsröster som går direkt till kommunerna, säger Hans-Ivar Swärd.

– De andra rösterna, förtidsröster i vanlig ordning, där vet vi inte hur många det handlar om. För vi har ingen central uppsamling, kommunerna vet såklart hur många de har på sitt bord, men det är ingen uppgift som vi har samlat in.

Det finns också drygt 20 000 röster som vid en första genomgång ogiltigförklarades, men som väntas godkännas i sista stund. 

– Instruktionerna till valnämnderna och röstmottagarna är att de på valnatten inte ska sitta och fundera över småsaker. Är de tveksamma ska de lägga rösten åt sidan,och skicka det till länsstyrelsen för onsdagsräkningen.

När kan vi se ett tydligt preliminärt resultat?

– Om jag får spekulera tror jag att det blir senare i eftermiddag, säger Hans-Ivar Swärd, Valmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".