Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever i behov av stöd får det inte

Publicerat tisdag 21 maj 2002 kl 07.18
Var femte elev i skolan är i behov av extra stöd, men många får inte det här stödet. Det visar en undersökning från Skolverket som gjorts av docent Bengt Persson vid Göteborgs universitet och han tycker att det här är en hög siffra.
– Man kan tycka att det är litet märkligt att den vanliga pedagogiken inte räcker till för fler, säger Bengt Persson. – Det är elevers interaktion med skolan det i väldigt hög grad handlar om. Samtidigt som det naturligtvis finns elever som har fysiska eller andra problem som gör att de inte klarar skolarbetet. Cirka 80 procent av eleverna klarar undervisningen bra, medan 21 procent, ungefär var femte elev, behöver extra stöd i skolan. Det är skolornas egen bedömning, i en undersökning där över 1200 skolor tillfrågats om hur många elever som behöver extra stöd och hur många elever som faktiskt får det stödet. Enligt skolorna är behovet av stöd störst för elever i lägre åldrar, och sedan minskar det ju högre upp i grundskolan eleverna kommer. Skolorna uppger att 17 av de 21 procenten elever som behöver stöd får det. Det betyder att nästan var femte elev som behöver stöd inte får det stödet, men enligt lagen har alla elever rätt till det stöd de behöver. Nu ska en ny undersökning göras om varför alla elever inte får det de har rätt till. – Det får ju inte handla om att skolan säger sig inte ha resurser för eleverna, utan bedömer man att eleven behöver stöd så ska eleven också enligt förordningen få stöd, säger Bengt Persson.
Bengt Hansell, skolreporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".