”Atombombsparagrafen” kan tysta Ungern

1:32 min

Ungen kan komma att förlora sin rösträtt i EU, idag röstade EU-parlamentet igenom att ta till den så kallade artikel 7. Ungerns regering har, menar en majoritet av EU-parlamentarikerna, systematiskt brutit mot grundläggande demokratiska principer.

Stående ovationer men också burop utbröt i EU-parlamentet i Strasbourg när det stod klart att en stor majoritet av EU-parlamentarikerna röstade för att påbörja en så kallad artikel 7-förfarande mot Ungern. Anledningen är att man anser att den ungerska regeringen under ledning av premiärminister Viktor Orbán under flera års tid har frångått EU:s grundläggande värderingar om bland annat demokrati och frihet.

Det är första gången som EU-parlamentet röstar om att ta till det som ibland kallas "atombombsparagrafen" mot ett medlemsland och som kan leda till att det landet förlorar sin rösträtt i unionen. Att det i slutändan kommer hända är inte troligt.

Sista ordet i frågan har EU:s medlemsländer som måste vara eniga och Polen har redan lovat att man tänker ge Ungern sitt stöd. Dagens beslut är dock ändå viktigt menar Péter Kréko, politisk analytiker vid den ungerska tankesmedjan Political capital.

Det här är en signal till Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, att hans agerande inte blir utan konsekvenser. Detta säger Péter Kréko som också tror att det nu blir svårt för Orbáns parti Fidesz att stanna kvar i EPP-gruppen, den största partigruppen i EU-parlamentet som under lång tid har fortsatt att ge honom sitt stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista