Läkare åtalas för sexbrott mot barn

2:16 min

I dag kom åtalet mot den läkare som misstänks för en rad sexualbrott mot barn.

Mannen som jobbat som läkare vid flera svenska sjukhus och via vårdappen KRY har enligt åtalet utsatt barn för bland annat grov våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande.

Det handlar alltså om undersökningar vid läkarbesök, som enligt åtalet inte varit medicinskt befogade och i vissa fall så kränkande och allvarliga att de är att jämföra med samlag.

I flera fall handlar det om barn som kommit till läkaren med vanliga barnåkommor, som ont i halsen och feber.
Ann Lidén är åklagare:

– Man har kommit till den här undersökningen. Läkaren har gjort en vanlig kontroll, lyssnat på hjärtat, lungor och tittat i halsen eller på något utslag eller vad han kan vara. Sedan har då den här läkaren sagt att underlivet behöver kontrolleras, säger Ann Lidén.

Totalt handlar det om 52 barn, mellan 2-12 år, som mannen ska ha utsatt för brott. I åtalet ingår också 18 vuxna målsägande, föräldrar som läkaren fått att filma barnen på ett sätt som enligt åtalet är att jämställa med en sexuell handling.

De misstänkta övergreppen har i flera fall smygfilmats av mannen, filmer som nu är en del av åklagarens bevisning. Övrig bevisning är bland annat vittnesmål från kollegor, journaler och samtal med sakkunniga.

Läkaren nekar till brott och menar att undersökningarna varit medicinskt befogade. Frida Wallin är en av mannen advokater:

– Det har samband med att han har utbildat sig och även gjort praktik i ett annat land. Där är det, enligt hans uppfattning, gängse metod att undersöka barnen på det sätt han har gjort här i Sverige.

Mannen misstänks också för grovt sexuellt övergrepp mot barn i samband med att han suttit barnvakt åt en flicka. I det fallet medger han omständigheterna, men menar att han inte ska dömas för brott eftersom att han inte varit medveten av sitt handlade. Han menar att han haft minnesluckor och att han mått psykiskt dåligt.

Den lilla sinnesundersökning som gjort visar att mannen kan misstänkas lida av allvarlig psykisk störning.

Rättegången inleds den 20 september och beräknas pågå 39 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista