Juncker vill ha ett suveränt EU

1:54 min

EU behöver enas och bli en starkare global aktör i världspolitiken. Det var huvudbudskapet i årstalet från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i morse.

Tid för europeisk suveränitet. Det var titeln på Jean-Claude Junckers årliga tal om läget i unionen. Budskapet från Kommissionsordförandens var att nu måste EU ta mer eget ansvar i världspolitiken.

– Europa kan inte längre räkna med att gårdagens löften gäller eller att gamla allianser håller i framtiden, sade Juncker med tydlig passning till USA och Donald Trump.

Eurosamarbetet ska stärkas för att göra Europa mer självständigt och mindre beroende av dollar i världshandeln, sade Juncker. Han vill också se snabbare beslut i utrikespolitiken och komma bort från dagens system där enskilda medlemsländer kan blockera beslut, till exempel när det gäller sanktioner mot icke EU-länder.

Men ett starkare och mer självständigt EU kräver enighet.

– Europa är för litet för att splittras, sade Juncker.

EU måste komma bort från splittringen mellan medlemsländer i norr och syd, öst och väst. och bort från den ohälsosamma nationalismen. EU-länderna måste visa solidaritet, och Juncker tog som exempel de polska brandmän som hjälpte till med sommarens bränder i Sverige.

I frågan om Brexit upprepade Juncker EU:s principer, Storbritannien kan inte äta kakan och ha den kvar, landet kommer inte få samma tillträde till inre marknaden efter Brexit.

I migrationsfrågan uppmanande han EU-länderna att enas om ett gemensam asylsystem.Tillfälliga lösningar varje gån en båt med migranter anländer håller inte. För att skydda EU:s yttre gränser föreslog han stärkt europeisk gräns- och kustbevakning som ska ha 10 000 anställda år 2020.

Juncker nämnde också andra nya förslag, ett om återvändande av migranter, att terroristpropaganda ska tas bort inom en timma på nätet, och som väntat, att slopa tidsomställning med sommar- och vintertid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista