Svensk ekonomi växer långsammare

2:21 min

Snabberäkningen på BNP i augusti visade högre tillväxt än de tillförlitliga siffror som kom i dag.

Nu tror experter att konjunkturen har passerat sin högsta punkt.

– Dagens siffror ligger i linje med att tillväxten har toppat, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Det är inte lika bra fart i svensk ekonomi som man kunde tro efter de preliminära BNP-siffror som kom från Statistiska centralbyrån för en dryg månad sen.

I dag kom nya mer tillförlitliga siffror som visar på en betydligt lägre tillväxt under det andra kvartalet.

Torbjörn Isaksson som är chefsanalytiker på Nordea säger att man kan ta dagens statistik som intäkt för att konjunturen har passerat toppen.

– Vi tror att så är fallet. Det är ingen markant inbromsning vi står inför men dagens siffror ligger i linje med att tillväxten har toppat.

Varje år kommer Statistiska centralbyrån med en snabberäkning av tillväxten under det andra kvartalet för att ge regeringen underlag för budgetarbetet. Faktaunderlaget är dock då mycket mer begränsat.

Årets snabberäkning kom för en dryg månad sen och visade på en överraskande hög tillväxt, att svensk ekonomi växte med 3,3 procent i årstakt. Det fick regeringen liksom många andra bedömare att skriva upp sina prognoser för hur hög BNP kommer att bli i år.

I dag kom den ordinarie beräkningen som visar att tillväxten blev betydligt lägre det andra kvartalet, 2,5 procent i årstakt istället för 3,3. Det beror bland annat på att det har investerats mindre i Sverige än vad man först trodde och att utrikeshandeln har gått svagare.

Torbjörn Isaksson på Nordea påpekar att BNP-siffrorna inte ger hela bilden av svensk ekonomi. Den svenska arbetsmarknaden är ju väldigt stark och  ger en ljusare och kanske mer korrekt bild av det ekonomiska läget i landet.

– Ja, jag skulle nog sträcka mig så långt att arbetsmarknadsdatan kanske ger en mer korrekt bild av läget.

Torbjörn Isaksson tror ändå att de siffror som vi fick idag kommer att innebära att Nordea och andra bedömare skriver ner sina prognoser för hur mycket svensk ekonomi kommer att växa i år.

– Vi och många med oss tog ju de första preliminära BNP-siffrorna för det andra kvartalet med en stor nypa salt. Sammantaget tyder dock dagens siffror på att BNP-prognoserna vi har sett på 3 procent eller nära 3 procent är lite för höga och att de kommer att ändras till snarare 2,5 än 3 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista