EU: Radera terror­propaganda eller betala

2:00 min

Online-plattformar ska ta bort terroristpropaganda på sina sajter inom en timme efter order från myndigheter, annars riskerar de dryga böter. Det förslår EU-kommissionen.

Den ansvariga kommissionären Julian King säger att propaganda på nätet haft stor påverkan på de senaste årens terroristattacker i Europa.

– Det är ett stort problem som kräver omedelbara åtgärder. Varenda attack i EU de senaste 18 månaderna har haft koppling till nätet, sa Julian King som ansvarar för säkerhetsfrågor inom EU-kommissionen.

King syftade på uppvigling och förhärligande av terrorattacker på nätet och att terrorister hämtat praktiska instruktioner om hur de ska utföra attacker från internet.

Hittills har EU-länderna haft frivilligt samarbete på det här området men Kommissionen vill nu ha rättsligt bindande regler. Nationella myndigheter och polis ska ta ansvar för att upptäcka och ge order om att ta bort terroristpropaganda på nätet och den berörda plattformen ska se till att det sker inom en timma.

Den potentiella skadan som terroristpropaganda kan orsaka stiger dramatiskt för varje timma som den ligger kvar ute på nätet, sa King.

Regeln ska omfatta alla företag som verkar i EU, stora som små och oavsett var de har sitt huvudkontor. De plattformar som inte tar bort innehåll i tid riskerar dryga böter på upp till fyra procent av bolagets omsättning.

Förslaget ska nu förhandlas av EU-parlamentet och medlemsländerna. Men Kommissionen hoppas på en snabb uppgörelse innan EU-valet i maj nästa år.

Inför EU-valet föreslog kommissionen idag också åtgärder för att stoppa påverkanskampanjer. Men förutom förslag om skärpta regler för finansiering av europeiska partier, handlar det mest om rekommendationer till EU-länderna som uppmanas samarbeta mer för att stoppa valmanipulation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista