Fp tappar stort i väljaropinionen

Folkpartiet är den stora förloraren i väljaropinionen, enligt Dagens Nyheters och Temos senaste mätning. Sedan i våras har partiet förlorat en tredjedel av sina väljare.

Folkpartiet får nu bara 8,7 procent i den nya mätningen, den lägsta siffran sedan slutet av augusti 2002.

Partisekretare Johan Jakobsson förklarar nedgången med den borgerliga alliansens olika besked om sjukförsäkringen.

– Man kan ha fått intrycket att en alliansregering skulle innebära en försämring av sjukförsäkringen, en rejäl försämring dessutom, det har ju förts fram sådana förslag. Men folkpartiet är en garant för att sjukförsäkringen kommer att vara rejäl och trygg även framöver. När det sjunker in tror jag att det kommer att gynna både alliansens och folkpartiets stöd, säger Johan Jakobsson.

Moderaterna har lagt förslag om sänkta sjukersättningsnivåer. Är det deras fel att ni tappar?

– De väljare som väljer mellan socialdemokraterna och folkpartiet tror jag är väldigt känsliga för förslag om rejäla nedskärningar i sjukförsäkringen. De ska höra vårt besked att folkpartiet är en garant för rejäl och trygg sjukförsäkring, säger Johan Jakobsson.

Justerat i efterhand
I Bankeryd för en månad sedan enades de borgerliga om nedskärningar i a-kassan, men gjorde bara mindre justeringar i sjukförsäkringen. Men sedan dess har moderaterna återigen föreslagit sänkta ersättningsnivåer på sikt, vilket irriterat folkpartisterna.

Sedan augustimätning har folkpartiet förlorat 2,5 procentenheter, en statistiskt säker nedgång.

Jakobsson tycker nu att partiet ska lyfta fram skolfrågorna för att stärka opinionsstödet. Men också köra tydlig egen linje i förhållande till alliansen om sjukförsäkringen, om det behövs.

– Det är viktigt att vi gör klart at sjukförsäkringen ska vara fortsatt trygg och stabil. Om inte alliansen enas om det kommer åtminstone folkpartiet att föra fram det som folkpartiets besked, säger Jakobsson.

Avståndet mellan blocken minskar
Temo-mätningen visar att avståndet mellan blocken har halverats på bara en månad. Skillnaden är nu bara 4,7 procent.

Socialdemokraterna ökar sakta till 35,5 procentenheter, den högsta siffran sedan januari. Partisekreterare Marita Ulvskog tror att budgetens jobbsatsningar är förklaringen.

– Jag tror att det handlar om att människor ser att vi gör väldigt tydliga insatser för att bekämpa arbetslösheten. Folk vill ha jobb och det är den viktigaste frågan för oss. Jobb är trygghet men det är naturligtvis också att man har ordentliga försäkringssystem som gör att man inte kastas ut i elände, säger socialdemokraten Marita Ulvskog.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".