Fredrik Furtenbach
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio och Johan Nilsson/TT
Kommentar & analys

Furtenbach: Vi är kvar i ett riktigt svårt läge

1:48 min

Preliminära rösträkningen är avslutad – de rödgröna får ett mandat mer än allianspartierna, 144 mot 143. Sverigedemokraterna fick 62 mandat.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach menar att det är den svåraste valutgången på decennier.

Vad betyder det att vi har ett preliminärt resultat klart?

– Att vi blir klar i det här riktigt svåra läget där det rödgröna blocket är större än Alliansen men ändå har en fientlig majoritet i riksdagen emot sig, om man räknar in Sverigedemokraterna. Så det här är den svåraste valutgången på decennier. Jag tror att det här innebär att läget är ganska låst just nu, båda sidor har sagt vad de vill och vad de tycker. Båda vill ha samtal säger de, men ingen vill hjälpa den andra sidan att få statsministerposten, säger Fredrik Furtenbach.

– Möjligen är det väl såhär att nu när de rödgröna behåller sitt övertag kanske då ökar sannolikheten att statsminister Stefan Löfven sitter kvar ett tag och förhandlar utifrån den positionen om han nu vill det.

När bedömer du att vi kan ha en ny regering?

– Ja det är tiotusenkronorsfrågan som ingen kan svara på. Rekordet i Sverige, eller bottenrekordet om man så vill, är en gång då det tog 25 dagar. Det finns alla förutsättningar att slå det här rekordet. Forskning visar till exempel att blir extra svårt när man har en tredje part utanför, och när konflikten inte bara handlar om höger och vänster utan även om andra frågor, säger Fredrik Furtenbach.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista