Fiat i kris

Italiens största företag, biltillverkaren Fiat i Turin, har hamnat i ekonomisk kris och nu måste kanske så många som 10.000 sägas upp från Fiat och dom hundratals små och medelstora underleverantörerna.
Det är i första hand personbilarna som är orsaken till den akuta krisen för biljätten i Turin. Försäljningen i Italien har minskat med nästan 14 procent under årets första månader och det ser inte bättre ut på Fiats övriga marknader. Det här innebär att Fiat idag förlorar nästan 5 miljarder kr under första kvartalet jämfört med samma period förra året då det blev en vinst på dryga två miljarder. Fiats styrelseordförande Paolo Fresco meddelade aktiestämman att 3000 jobb måste bort i Fiat och några dagar senare kom beskedet att 7000 jobb skall bort hos underleverantörerna. Samtidigt säljs några av juvelerna i koncernen som robottillverkaren Comau vilket tillsammans ger nästan 30 miljarder kr. Problemet är att det krisar också för dom stora divisionerna för anläggningsmaskiner och lastvagnar har haft försäljningsminskningar runt 15 procent. Men den hårdaste kritiken har drabbat just personbilarna där många av dom stora satsningarna på senare tid inte lett till dom önskade resultaten. Det har länge talats om att många i ägarfamiljen Agnelli önskat sälja hela bilsektorn till General Motors som redan kontrollerar 20 proc av aktierna. Men den 81-årige hederspresidenten Gianni Agnelli har förnekat alla sådana rykten. Men den här gången var det första gången på 40 år som han själv inte ledde bolagsstämman. Han fanns med på telefon från New York där han behandlas för prostataproblem. Ändå är det en bil som skall få Fiat på rätt väg igen. Ferrari säljer bara 4000 bilar knappt om året men dom drygt 30 proc av aktierna som skall noteras på Milanobörsen någon gång före jul, beräknas ändå ge ett kraftigt kassatillskott. Åke Malm, Rom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".