Socialdemokraternas Stefan Löfven.
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Haparanda stadshus.
2 av 2
Haparanda stadshus. Foto: Nils Eklund

Socialdemokraterna backar i kommunerna – även i norr

2:13 min

Socialdemokraterna backar i drygt 250 av landets 290 kommuner enligt det preliminära valresultatet – och det historiskt sett röda norra Sverige är inget undantag.

Luleå, Piteå, Kiruna, Skellefteå, Lycksele, listan kan göras lång på kommuner där Socialdemokraterna enligt de preliminära valresultaten tappat stöd i det röda Norrland. I 37 av de 44 nordligaste kommunerna backar Socialdemokraterna i kommunvalet.

– Jag tror att det framförallt är rikstrenden som slår igenom. Men man ska fortfarande komma ihåg att socialdemokraterna är väldigt dominerande i Norrland. Men jag tror att det har att göra med att partitroheten som socialdemokraterna kunnat dra nytta av i många år, den är på avtagande och det har märkts även i andra delar av landet men det har tagit tid innan det har slagit igenom även i Norrland, konstaterar den S-märkta professorn i statsvetenskap vid Umeå universitet, Anders Lidström.

Gräns- och kuststaden Haparanda längst upp i Bottenviken är ett annat exempel där Socialdemokraterna backar. Där har S styrt i årtionden men förlorar nu den egna majoriteten och föll till 34 procent. Samtidigt fick det regionala Sjukvårdspartiet omkring 20 procent och de för nu samtal med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om att ta över makten.

– Jag tror att det här är ett missnöje med den sittande ledningen. Jag tror att det här är en sådan yttring i första hand, säger Sjukvårdspartiets Anders Rönnqvist.

I 252 av landets 290 kommuner backade S, enligt de preliminära valresultaten, visar en sammanställning från SVT nyheter.

Och det socialdemokratiska avgående kommunalrådet Peter Waara i Haparanda tror att partiets tillbakagång i Sveriges kommuner kan förklaras av specifika lokala orsaker. Men också med att den sittande S-ledda regeringens landsbygdspolitik inte varit tillräcklig, tycker han.

– Regeringen har kommit med utfästelser, men de har varit för små och de har kommit för sent.

Kan inte svaret vara så enkelt att väljarna inte är nöjda med den politik ni fört här i kommunen?

– Ja, absolut, man får vara ödmjuk och inte bara skylla ifrån sig. Utan också internt konstatera att vi har inte varit tillräckligt tydliga gentemot regionen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Waara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".