Maria Ferm, gruppledare MP och Andreas Carlson, gruppledare KD.
Maria Ferm, gruppledare MP och Andreas Carlson, gruppledare KD. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT och Jessica Gow/TT

KD: Löfven bör fortfarande avgå

2:46 min

När alla valdistrikt nu är räknade står det preliminära resultatet fast: de rödgröna partierna har ett mandat mer än Alliansen, 144 mot 143. Sverigedemokraterna får 62 mandat.

Andreas Carlson, som är gruppledare för Kristdemokraterna, vidhåller att statsminister Stefan Löfven ska avgå.

– Alliansen är det block, eller det regeringsalternativ, som har fått störst stöd, och vi tycker att han borde lämna in sin avskedansökan, säger Andreas Carlson, gruppledare KD.

Det var i går som alliansens partiledare på en presskonferens bjöd in statsminister Stefan Löfven till blocköverskridande samtal, något som Stefan Löfven avfärdade med motiveringen att Socialdemokraterna inte ska vara ett stödparti åt Alliansen. Det här tycker Andreas Carlson är märkligt, eftersom Stefan Löfven ofta talar om vikten av att samarbeta över blockgränsen.

– Det blir ju inte så mycket mer än de ord han har sagt, när det nu kommer en inbjudan till ett förutsättningslöst samtal. Då passar det inte att föra den typen av samtal om inte samtalens syfte är att han själv ska sitta kvar som statsminister, säger Andreas Carlsson.

Men Maria Ferm, gruppledare för Miljöpartiet håller inte med:

– Valresultatet, som det ser ut nu, innebär det rödgröna blocket är större och vi har hela tiden sagt att vi gärna sitter i regering med Socialdemokraterna. Vi tror också att det vore bra om man också kunde bredda regeringen.
 
Nu har valmyndigheten räknat färdigt rösterna. Det som återstår är Länsstyrelsernas kontrollräkning som ska vara klar i morgon eller på lördag. Den förväntas inte förändra valresultatet som alltså visar att det bara skiljer ett mandat mellan blocken, till de rödgrönas fördel.

Ett svårt parlamentariskt läge där det än så länge är oklart vem som ska bilda regering men där alla partier är eniga om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Markus Wiechel, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna ändå att hans parti har stärkt sin vågmästarställning ordentligt.

– Det kan egentligen inte bli så mycket bättre. Vi har en väldigt stark position i dag, starkare än vi någonsin har haft tidigare. Båda blocken måste definitivt förhålla sig till oss, och inte minst om Alliansen menar allvar med att de vill ta regeringsmakten, så måste de gå till oss. Vi kommer inte att bara vara dörrmatta för en statsministerkandidat.

Det som återstår att räkna är personkryssen. Men redan nu ser det ut som om centerpartisten och tidigare landsbygdsministern, Eskil Erlandsson kommer att kryssa sig in och ta partiets enda mandat i Kronoberg. För andra profilerade politiker ser det mörkare ut. Det gäller bland andra moderaten och ordföranden i kulturutskottet Olof Lavesson och den tidigare partisekreteraren Sofia Arkelsten som inte ser ut att komma in i riksdagen.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, säger till Ekot i en kommentar:

”Det slutgiltiga resultatet väntas först imorgon. Allt tyder dock på att Socialdemokraterna blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget. I detta  läge finns bara en konstruktiv lösning för landets bästa: att bryta blockpolitiken. I en tid av polarisering och splittring är samling och samarbete det som kan föra Sverige framåt.”

 Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger till Ekot:

– Om inte Löfvén drar egna slutsatser av valresultatet och avgår, så kommer vi att rösta emot honom när det blir omröstning i riksdagen inom ett par veckor. Och vi kommer lansera en gemensam talmanskandidat från Alliansens sida.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".