Toppkandidaterna för De Gröna i Bayern, Ludwig Hartmann och Katharina Schulze, vill bryta CSU:s majoritetsställning i delstaten.
Toppkandidaterna för De Gröna i Bayern, Ludwig Hartmann och Katharina Schulze, vill bryta CSU:s majoritetsställning i delstaten. Foto: Lubna El-Shanti/Sveriges Radio

Grön våg i Bayern – kan bli näst störst i delstatsvalet

2:27 min

I tyska Bayern ser det traditionellt dominerande partiet CSU ut att göra ett av sina sämsta val i delstatsvalet om en månad – bättre går det för De Gröna som kan bli näst störst, enligt de senaste opinionsmätningarna.

– Det är något i luften här i Bayern. Folk vill ha en förändring, säger Katharina Schulze, en av toppkandidaterna för De Gröna i delstaten.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna får hennes parti uppåt 17 procent, en fördubbling jämfört med valresultatet för fem år sedan.

Samtidigt kan de bayerska kristdemokraterna i CSU göra ett av sina sämsta val hittills. Partiet, som under större delen av efterkrigstiden regerat i Bayern med egen majoritet, kan bli tvungna att bilda koalition efter valet.

Hittills har CSU sagt blankt nej till att regera med De Gröna. Den stora stötestenen är migrationspolitiken. Men för Katharina Schulze vore det inte omöjligt att komma överens.

– Vi är beredda att kompromissa, säger hon.

CSU:s ställning hotas också av partiet Alternativ för Tysklands starka opinionsstöd. För första gången utmanas konservativa CSU på allvar av ett parti som ligger ännu längre högerut, vars huvudfråga är migration.

Enligt statsvetaren Michael Wajgel har den uppslitande striden om migrationspolitiken mellan förbundskansler Angela Merkel och inrikesministern och CSU-ledaren Horst Seehofer bidragit till att försvaga partiets ställning. I stället har partierna både till höger och vänster om CSU stärkts.

– Dispyten mellan Merkel och Seehofer är utan tvekan den främsta orsaken till varför De Gröna växer, säger statsvetaren Michael Wajgel.

28-årige Bennie Adjei, aktiv i De Grönas valkampanj tror att partiets framgång också beror på att väljarna är trötta på den aggressiva tonen i migrationsdebatten. Han säger att De Gröna har en mer positiv ton och blickar framåt i stället för att peka på problem.

– CSU blickar alltid bakåt och vill inte ändra något för framtiden och det tror jag att många vill, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".