Jan Olsson, ordförande i Svenska Handelskammaren, anser att finansbranschen gått igenom dramatiska förändringar sedan 2008.
Jan Olsson, ordförande i Svenska Handelskammaren i London, minns hur enormt nervöst det var för tio år sedan. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Tio år sedan Lehmankraschen spred skräck

1:11 min

Den här veckan är det många som minns Lehmankraschen som blev själva symbolen för den globala finanskrisen för tio år sedan. Många befarade det värsta.

– Det jag kommer i håg från den dagen och söndagen dagen innan är att kompisar och folk i finansbranschen talade om den stora kraschen som 1929, säger Jan Olsson som också är Nordenchef för Deutsche Bank med bas i London.

Det rådde panikstämning i London och i alla andra finansdistrikt i världen på söndagen den 14 september för tio år sedan. Skulle de amerikanska myndigheterna låta den stora investmentbanken Lehman Brothers krascha och vilka dominoeffekter skulle det i så fall leda till?

Jan Olsson beskriver hur det fanns en oro för en kris lik Wall Street-kraschen 1929 följt av en en lång ekonomisk depression. Nu gick det inte riktigt så illa, men det var ändå tufft.

– Vi såg kursrörelser på tio, tjugo procent på en dag i banker, kanske trettio till och med på investmentbanker i USA, så det var en enormt nervös stämning. Inte bara dagarna efter Lehman utan flera månader efteråt, och det här går även in i 2009 och 2010. Vi ser konsekvenserna även i dag, säger Olsson.

Den amerikanska staten räddade visserligen aldrig Lehman Brothers, men det var ändå statliga åtgärder runt om i världen som gjorde att den där dominoeffekten som alla var rädda för inte blev så stark.

Sedan dess har regelverket för banker i många länder blivit mycket hårdare. De måste ha mycket mer eget kapital och centralbanker runt om i världen genomför regelbundet stresstester för att se så att bankerna inte tar för stora risker. De ska tåla alla tänkbara kriser som kan dyka upp.

Jan Olsson, som också är ordförande för Svenska Handelskammaren i London, är imponerad över hur finanssektorn har förändrats på tio år.

– Om vi ser på hur världen såg ut 2007, 2008 och 2009 med finanskriser och alla banker som hade problem, så är det fantastiskt hur utvecklingen har varit sedan dess. Det var nog ingen som som när vi stod där 2008 hur bra det skulle gå i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista