Margareta Lerheim och Astrid Kågedahl är rösträknare för första gången. ” som vanlig valdeltagare tror jag inte man förstår hur mycket jobb det är”, säger Astrid Kågedahl.
1 av 3
Margareta Lerheim och Astrid Kågedahl är rösträknare för första gången. ” som vanlig valdeltagare tror jag inte man förstår hur mycket jobb det är”, säger Astrid Kågedahl. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Anders Loosme är en av rösträknarna som nu kontrollräknar rösterna i Stockholms län.
2 av 3
Anders Loosme är en av rösträknarna som nu kontrollräknar rösterna i Stockholms län. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Elin Gradeen är länsstyrelsens valsamordnare
3 av 3
Elin Gradeen är Länsstyrelsens valsamordnare. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio

Så går kontrollräkningen av rösterna till

2:53 min

Nu pågår kontrollräkningen av alla röster innan det det slutliga valresultatet är klart.

Det är länsstyrelserna som ansvarar för det, och i Stockholms län är det runt 260 personer kontrollräknar rösterna.

– Jag sitter här och räknar röster, och kontrollerar valet. Just nu håller vi på med socialdemokraterna. Det är Sigtuna vi håller på med, säger Anders Loosme.

Anders Loosme sitter i den kontorslokal i Sundbyberg som Länsstyrelsen i Stockholm hyrt för att ha plats för rösträkningen. I flera stora rum sitter rösträknarna i långa rader, två och två vid träbord. Kontrollräkningen började i måndags, och när den är klar kommer rösträknarna här ha gått igenom mer än fyra miljoner röster

Förhoppningen är att rösterna i riksdagsvalet ska vara räknade senare i dag eller imorgon.

– Vi börjar åtta och sitter till tio på kvällarna.

Hur många röster har du räknat i dag?

– Oj, oj, vad kan det vara, en fyra-fem tusen kanske, på två personer, säger Anders Loosme.

Utöver att alla röster räknas om och kontrolleras mot det som rapporterats in från kommunernas valnämnder, så räknas också personkryssen för första gången, och de ogiltiga rösterna gås igenom igen.

Den vanligaste ändringen är att tidigare ogiltiga röster bedöms som giltiga, säger Elin Gradeen, länsstyrelsens valsamordnare.

– Valnämnderna har som instruktion att de ska ogiltigförklara valsedlar som de inte är 100 procent säkra på, och det kan de göra och vara lugna med det, för de vet att vi gör en andra bedömning. Ofta så handlar det om att man råkat få ner två likadana valsedlar i ett valkuvert, och då ogiltigförklaras den i vallokalen, men vi giltigförklarar den ena valsedeln, säger Elin Gradeen.

Rösträknarna Astrid Kågedal och Margareta Lerheim, räknar röster från kommunalvalet i Bromma.

Hur gör man för att hålla räkningen när man får en så där stor hög med massa röster?

– Vi räknar oftast upp till högar på 25 och 25. Och sen stämmer vi av med varandra, om vi inte tycker att det stämmer med det de får i vallokalen då byter vi och jag räknar det som hon räknat och hon räknar det som jag räknat, berättar de.

Margareta Lerheim har en liten plasthätta på pekfingret som gör det lättare att bläddra bland valsedlarna:

– För jag höll på att få skavsår på fingrarna av att räkna så här många säger hon.

Är det nervöst i något skede, är man rädd att man missat något, eller tappat en röst eller hur tänker ni kring risken att det blir fel?

– Det är ju när det inte stämmer, så tänker man, men vad har vi gjort, men det stämmer till slut i alla fall.

Elin Gradeen valsamordnare i Stockholms län igen:

– Det är ganska vanligt att vi gör ändringar, det gör vi nästan i varje distrikt, men det handlar kanske om en röst.

Men det här att mandaten ändras hur vanligt är det att det sker?

– I kommun och landsting så är det vanligare för där är ju marginalerna mindre för att mandaten ska flytta. När vi ser att det är väldigt jämnt så brukar vi göra ytterligare en kontrollräkning av det distriktet för att se att det verkligen stämmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".