Floden Neuse, New Bern, North Carolina, 13 september. Foto: Gray Whitley/TT.
Floden Neuse, New Bern, North Carolina, 13 september. Foto: Gray Whitley/TT.

Nu drar orkanen Florence in

2:06 min

Orkanen Florence har börjat svepa in kraftiga vindar och ösregn över den amerikanska östkusten.

Det har lett till strömavbrott och översvämningar – och just de stora regnmängderna bekymrar myndigheterna.

Runt 1,7 miljoner människor har antingen beordrats eller uppmanats att evakuera de orter som tros bli värst drabbade. Runt tio miljoner människor har sina bostäder på orkanens beräknade väg.

Florence kan bli det värsta ovädret som drabbat den här delen av landet på decennier.

Även om orkanen nedgraderats till kategori ett på en femgradig skala väntas stor förödelse i North- och South Carolina och i angränsande delstater.

Vindarna kan bilda vågor som är upp till fyra meter höga varnar katastrofmyndigheten FEMA och det kraftiga regnet riskerar att skapa översvämningar lång inåt land.

– Regnet och översvämningarna har alltid varit vår största oro, säger Daniel Kanewski på FEMA till CBS, det har inte förändrats, orkanen kan fortfarande vara ytterst dödlig.

Orkanen kommer också sätta president Trumps administration på prov nästan ett år efter en av förra årets stora naturkatastrofer då orkanen Maria drog in över Puerto Rico.

Administrationen fick då kritik för bristfällig hjälp, och presidenten själv kritiserades för att inte ha ta tagit lidandet på allvar.

I ett uttalande igår avfärdade han den officiella dödssiffran på Puerto Rico som nyligen reviderats till 3000 döda. Trump menade att siffran var ett påhitt av demokraterna som skapats för att få honom att se dålig ut.

Han förklarade inte hur han kom fram till den slutsatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".