Flygbläckfisk har hittats på Västkusten

2:13 min

De ovanliga bläckfiskarna som hittats längs Västkusten under sommaren är dels flygbläckfisken och dels nordlig kalmar. Flygbläckfisken kan flyga upp till 20 meter.

– Det mest spektakulära fyndet är flygbläckfisken, som annars är extremt sällsynt här på Västkusten, men nu i sommar har man hittat den på tre ställen. De är stimlevande så när enstaka individer dyker upp strandnära betyder det att det har kommit in stora stim, säger Kennet Lundin, docent och marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum, till Ekot.

Den tioarmade flygbläckfisken har hittats dels i norra Halland och dels i norra Bohuslän och den gör verkligen skäl för sitt namn.

– De flyger ju förstås. Men det gör de inte, om de inte måste. De kan bryta vattenytan och flyga i väg uppemot 20 meter. De kan bli uppemot 1,5 meter långa med tentaklerna, säger Kennet Lundin.

Dessutom har ytterligare en ovanlig upptäckt gjorts när det gäller bläckfiskar.

Det handlar om en annan tioarmad art som heter nordlig kalmar. Den har nu setts precis intill land, något som marinbiologen Kennet Lundin beskriver som anmärkningsvärt.

– De brukar komma in på hösten, men nu kom de in på sommaren och de har hållit sig nära stranden i Lysekil sedan dess. Och det är väldigt, väldigt märkligt, säger han till Ekot.

Han säger att en av anledningarna till de ovanliga upptäckterna kan vara det varmare klimatet med högre vattentemperaturer.

– Det kan det definitivt vara. Men man kan inte säga säkert bara på grund av en sommar. Vi har ökande vattentemperaturen och vi får in fler sydliga arter, medan nordliga arter drar sig norrut. Så man får lite förändringar i det här. Det är många arter och man får se under flera år om man ser något mönster i detta.

I Sverige finns runt 15 olika arter av bläckfiskar, varav några bara finns här vid vissa tillfällen.

Kennet Lundin säger att sommaren ovanliga fynd troligen inte kommer påverka ekosystemet längs den svenska kusten.

– Det är frågan om djur som finns i vår närhet. Så de påverkar nog inte så mycket.