Tyfonen.
Mangkhut är på väg mot Filippinerna, här i Taiwan. Foto: TT.

Tyfonen kan strypa tillgången till mat

1:53 min

Med vindar på över 70 meter per sekund är nu kategori 5 cyklonen "Mangkhut" på väg in över norra Filippinerna. Över fyra miljoner människor bor i området som väntas drabbas mest och över 100 000 människor är evakuerade.

Regnet som kommer i dess spår väntas kunna orsaka mest skada då cyklonens öga väntas gå över landets mest bergiga område och därmed orsaka jordskred.

En man får slita för att få igen sitt fönster medan vinden och regnet piskar fram sidledes utanför. Familjen som lagt upp filmen på sociala medier bor i provinsen Cagayan som ligger längst norrut på huvudön Luzon, samma ö där huvudstaden Manila ligger.

Mangkhut är just nu ett kategori 5 oväder, det högsta på skalan och all båtrafik i området är inställd liksom flyget. Skolor har stängt och folk uppmanas att sätta sig i säkerhet

Michael Conag, som är talesperson för den lokala civila säkerhetstjänsten säger till nyhetsbyrån AFP att risken finns för vågor till upp emot 10 meter och att många kommer att förlora sina hem.

Den del av Filippinerna som riskerar att drabbas mest är något av landets kornbod. Det är där som riset och andra grödor odlas och det är just nu skördetid så konsekvenserna kan bli förödande då Filippinerna redan innan har en brist på ris, vilket är den viktigaste födan i landet.

I natt och i morgon bitti svensk tid beräknas cyklonens öga passera över landområdet men redan nu är förstörelsen stor då Mankhut eller Ompong som ovädret döpts till i Filippinerna är över 90 mil brett.

Därefter beräknas Mangkhut fortsätta över Sydkinesiska havet mot Hong Kong och Macau, så totalt berör denna cyklon över 43 miljoner människor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".