Självmord splitbild.

Självmord i trafiken fler än vad statistik visat

2:03 min

Uppemot tio procent av alla dödsfall i trafiken rör sig om suicid. En analysgrupp har tagit fram en ny metod för att undersöka orsakerna bakom dödsfall i trafiken.

Tomas Fredlund är trafiksäkerhetsanalytiker vid Transportstyrelsen, och har författat rapporten.

– Vad vi gör är att tala med den undersökande polisen, och det kan vara vittnesmål från nära och kära. Utifrån det så görs en bedömning om dödsfallet var avsiktligt eller inte, säger Tomas Fredlund.

Analysgruppen består av representanter från flera myndigheter. De har bland annat gått igenom rättsmedicinska undersökningar, journaler och avskedsbrev.

Innan den nya metoden identifierade man självmord i trafiken ofta genom enbart avskedsbrev. Nu har gruppen alltså kunnat se att tio procent av dödsfallen i trafiken mellan 2012 och 2016 var självmord. Ofta rör det sig om singelolyckor, enligt Tomas Fredlund.

– Det ena är singelolycka. Det andra är mötesolycka med fordon. Det tredje är att du som fotgängare inväntar ett fordon på en motorväg eller trafikled.

Enligt Transportstyrelsen är det mycket sällsynt att även andra i trafiken skadas rent fysiskt. Rapporten kommer att användas i det preventiva arbetet mot suicid i trafiken.

– Det genom att man tittar på sådana åtgärder som förhindrar till exempel att fotgängare lätt kan ta sig ned på motorväg eller spårväg. Man tittar på broar för att försvåra att hoppa från broar.

– Det har kommit med i en del styrande dokument till Trafikverket och man har även anslagit medel till det nu i år, säger Tomas Fredlund, trafiksäkerhetsanalytiker vid Transportstyrelsen.

Behöver du prata med någon om självmord?

Nationella hjälplinjen
Erbjuder kostnadsfri psykologisk hjälp 
Alla dagar kl. 13-22 Tel: 020-22 00 60 www.hjalplinjen.se

BRIS Barnens rätt i samhället
Barnens telefon 08-116 111
Vuxnas telefon om barn 077-150 50 50

SPES - förening för dem som förlorat någon till självmord.
Alla dagar kl. 19-22 Tel: 08-34 58 73

Röda korset
Alla dagar kl. 14-22 Tel: 0771-900 800

Jourhavande kompis (Röda korset)
Alla dagar Tel: 020-222 444

Jourhavande medmänniska
Alla dagar kl. 21-06 Tel: 08-702 16 80

Psykiatriska mottagningen där du bor.
Gå in på www.vardguiden.se för att hitta närmaste mottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista