Minnesstund för de 43 offren.
Minnesstund för de 43 offren. Foto: MARCO BERTORELLO/TT.

En månad sedan broraset – nu hedras de 43 dödsoffren

1:57 min

I dag har det gått en månad sen motorvägsbron i italienska Genua rasade. Undersökningar pågår för att reda ut hur bron kunde rasa och vems ansvaret var.

På klockslaget exakt en månad efter katastrofen, hedrades de 43 dödsoffren med en tyst minut.

Bara stadens kyrkklockor hördes på klockslaget 11:36 i dag då det hölls en tyst minut för de 43 personer som dog, när motorvägsbron rasade för exakt en månad sen, den 14 augusti i Genua.

Italiens premiärminister Conte är på plats tillsammans med tusentals Genuabor under olika ceremonier idag.

Morandibron som den kallades efter arkitekten som ritade den, har varit en stolt symbol för staden – och frågan alla vill ha svar på är hur den kunde rasa. Men polemiken kring vems felet var är också högljudd.

Bron invigdes år 1967 och sen dess har varningar om bristande stabilitet i betongkonstruktionen hörts många gånger. Flera reparationer har gjorts och ytterligare förstärkningsarbeten var planerade, men ansågs inte akuta.

Ett tjugotal personer undersöks för sitt ansvar i broraset, det handlar om chefer, tjänstemän och ingenjörer på de företag som varit inblandade i projektering och underhåll av bron.

Den italienska regeringen har skyndsamt beslutat om sammanlagt mer än 30 miljoner euro för det akuta arbetet för att garantera alternativa vägar för transporter och nödbostäder.

Företaget "Autostrade per Italia" som är ansvarigt för underhållet av bron, har lovat en halv miljon euro – dels till bygget av en ny stålbro som ska vara på plats inom åtta månader, en fond för offrens familjer och för att kompensera dem som tvingas flytta från sina hem under återuppbyggnadsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".