Man håller i mynt.
Foto: Emil Langvad/TT

Åtta män åtalas i tiggerihärva

1:55 min

Idag åtalades åtta personer i en människohandelshärva, som av polisen beskrivs som den största som hittills uppdagats i Sverige.

Polisen kom ligan på spåren i april förra året, efter att en man hittats svårt misshandlad i ett dike i ett skogsbryn utanför Växjö.

Han berättade för polisen att han vägrat tigga mer och därför blivit bortförd och misshandlad.

Polisen har sedan dess spanat på ligan, som verkat på flera orter i Småland, och bland annat avlyssnat de misstänkta gärningsmännens mobiltelefoner. 

På fredagen åtalades sju män, som alla är medborgare i Bulgarien, vid Växjö tingsrätt, misstänkta för människohandel.

En åttonde man, som är svensk medborgare och bosatt i Kalmar län, åtalades för medhjälp till människohandel.

Han har ordnat husrum åt flera av de personer som säger sig ha blivit tvingade att tigga. De har bott på hans fastighet på en ort i Kalmar län.

Både kvinnor och män finns bland de misstänkta offren.

Enligt åklagaren Måns Biörklund har de lurats hit från Bulgarien under förespegling att de ska få jobba här, eller att de ska få tigga, men då behålla pengarna själva.

– Vissa målsäganden har blivit misshandlade. De pengar de har tiggt ihop har gärningsmännen tagit efter dagen. De har också fått böter om de somnat på sin tiggarplats eller lämnat den, säger han.

Polisen tror att det kan röra sig om ett 60-tal människor som har utsatts. Ett 40-tal av dem har blivit identifierade och ett 20-tal blev förhörda när polisen gjorde tillslaget mot ligan i december förra året. 

Men bara tretton personer kommer vittna under rättegången.

Ligan har tjänat stora pengar på tiggeriet, enligt åklagaren Måns Biörklund, men polisen har inte kunnat knyta alla pengar till de åtalade.

– Det som har förts ut ur Sverige rör sig om ett par miljoner kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".