Pengar i plånbok, bild från klassrum och bild på joggande par.
Foto: TT

FN: Levnadsvillkoren i världen allt bättre

1:49 min

I dag har FN:s utvecklingsfond UNDP kommit med sin mätning av levnadsvillkoren världen över. I topp ligger som vanligt Norge, tätt följt av Schweiz och Australien.

Men Sverige har klättrat uppåt i världsrankningen och ligger nu på en sjundeplats.

Bättre hälsa, längre skolgång och starkare nationell ekonomi. Sådana faktorer gör att Sverige stiger hela sju platser från en fjortondeplats för två år sedan till en sjundeplats i FN:s så kallade Human development index.

Samtidigt som både länder och befolkningar generellt har fått det bättre, så krymper skillnaderna mellan rika och fattiga. De utsatta hämtar långsamt in de välmåendes försprång, framgår av ett mejl till Ekot från UNDP. Åtminstone vad det gäller livslängd och utbildning.

Men inte när det gäller rikedom – där går siffrorna isär, och inte sällan drar de rika ifrån de fattiga, både mellan och inom länder, konstaterar FN.

Inkomstskillnaderna i Sverige är till exempel större än det i jämförbara Danmark och Finland och blir en plump i FN:s protokoll.

Kvaliteten på saker som skola och vård är också svårmätt, noterar FN. Lärartätheten i grundskolan ligger uppåt 40 barn per vuxen i södra Afrika, medan den i Sverige pendlat mellan 9 och 12 barn de senaste 25 åren.

Längst ned på listan kommer ett 30-tal afrikanska stater, som får sällskap av Haiti, Afghanistan och Syrien.

Men även deras befolkningar anses objektivt sett ha fått det något mindre eländigt – utom i sju länder: Haiti, Jemen, Mali, Sierra Leone, Chad, Sydsudan och Centralafrikanska republiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".