Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande för länsförbundet i Skåne och Leif Gripestam (M), avgående ordförande i Täby i Stockholms län.
Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande för länsförbundet i Skåne och Leif Gripestam (M), avgående ordförande i Täby i Stockholms län. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Lars Pehrson/SvD/TT.
Valet 2018

Tunga moderater öppnar för regering med KD

2:30 min

En rad tunga moderater öppnar för att Moderaterna ska bilda regering med Kristdemokraterna om försöken att bilda regering med samtliga allianspartier inte lyckas.

Lars-Ingvar Ljungman är länsförbundsordförande för Moderaterna i Skåne och ordförande för partiets valberedning.

– Det betraktar jag som en plan B, det vill säga förstavalet är ju naturligtvis en alliansregering. Men om det inte är möjligt, så är väl det här är en plan B för att säkerställa att vi får en borgerlig regering, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för länsförbundet i Skåne och även ordförande för Moderaternas valberedning.
 
Det är i Dagens industri som förutom Skånemoderaten Lars-Ingvar Ljungman, även Johnny Magnusson som är ordförande för Moderaterna i Västra Götaland och Kjell Jansson, förbundsordförande för Stockholms län ger beskedet att de tycker att en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna är att föredra om en alliansregering inte går i lås.

Det här är inget som partiets ledning vill kommentera i dag. Leif Gripenstam, är avgående ordförande i Täby i Stockholms län:

– Det finns ju en icke-socialistisk majoritet i Sveriges riksdag, den bör på något sätt få genomslag i en regering.

Varför skulle en Moderat-Kristdemokratisk regering fungera bättre än en alliansregering?

– Man måste få genomslag för sin politik. Det kanske kan vara enklare i vissa avseenden om det är en mindre regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, om de andra två inte vill vara med av olika skäl. 

Exempel på frågor där Moderaterna och Kristdemokraterna står närmare varandra än vad hela Alliansen gör är migrationspolitiken, menar Leif Gripenstam. Frågan är vad vinsten med en så liten tvåpartiregering skulle vara? Något som skulle bli enklare är att få stöd från Sverigedemokraterna, säger Lars-Ingvar Ljungman i Skåne:

– Då skulle det möjliggöra en borgerlig regering som ändå söker ett stöd hos Sverigedemokraterna, men då står några av allianspartierna utanför eftersom man inte accepterar ett sådant upplägg.

Även med ett stöd från Sverigedemokraterna skulle en M-KD-regering inte ha majoritet i riksdagen. Så frågan är om det här skulle lösa regeringsfrågan. Leif Gripenstam i Täby igen:

– Det är därför det naturligtvis vore bättre om Alliansen kan gå fram med ett gemensamt regeringsalternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista