Benen på en person som sitter och tigger.
Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Svensk medborgare delaktig i tiggerihärvan

2:16 min

I dag åtalades åtta män i tiggerihärvan i Småland, männen misstänks för delaktighet i människohandel. Bland de åtalade finns en svensk medborgare, en smålänning som ordnade husrum åt flera av tiggarna.

Den småländska mannen åtalas nu för medhjälp till människohandel, och så här säger hans advokat Peter Frisén om det:

– Han förnekar brott. Han har ställt upp av medmänsklighet och inhyst de här människorna som han blivit vän och bekant med, av godhet. Så han är förvånad och bestört över att bli åtalad för det.

Vi kan kalla honom Lars – den smålänning som under flera års tid haft hemlösa bulgarer boende hos sig.

I förhör med polisen säger Lars att det hela började med att han träffade en tiggare utanför en Ica-butik en kall vinterdag och erbjöd honom husrum, och sen blev det fler och fler som flyttade in i hans hus. De betalade ingen hyra, men betalade en del för elförbrukning, säger Lars i förhören. En av männen blev hans vän, och återkom år efter år, med olika personer i sitt sällskap.

Men enligt åklagaren Måns Björkholm var de andra i sällskapet lurade till Sverige av Lars bulgariske vän, och tvingade till att tigga, något som åklagaren menar att Lars varit medveten om. 

Totalt har sju män från Bulgarien nu åtalats för människohandel. Tretton personer vittnar mot dem, men enligt polisen finns det många fler offer.

Lars, som alltså egentligen heter något annat, har sagt i förhör att han visste att hans vän skjutsade tiggarna till olika platser och samlade ihop pengar. Lars trodde dock att han trodde pengarna skickades till tiggarnas familjer.

– Min klients inställning är att han velat hjälpa de här människorna som han har känt för. Om han fälls innebär det naturligtvis att man får fundera innan man gör något sådant, säger advokaten Peter Frisén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista