Infrastruktur­minister Tomas Eneroth (S).
Infrastruktur­minister Tomas Eneroth (S): "Jag är försiktigt positiv till att både avskaffa tidsomställningen och att behålla sommartiden". Foto: Marcus Ericsson/TT och Hossein Salmanzadeh/TT.

Eneroth: Försiktigt positiv till sommartid året runt

1:49 min

Nästa år kan vara sista gången som vi behöver ställa fram eller tillbaka klockan. I dag presenterade nämligen EU-kommissionen detaljerna i det förslag som ger medlemsländerna möjlighet att avgöra om de vill ha enbart normaltid eller sommartid i framtiden.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att Statskontoret har fått uppdraget att ta fram ett underlag för att man ska kunna besluta vilken linje Sverige har i frågan. 

– I november kommer vi få ett gediget underlag. Då hoppas jag att vi ska hitta en bred uppslutning i Sveriges riksdag. Det bör knappast vara en partipolitiskt skiljande fråga, säger han.

Och på frågan vad han själv tycker vore det bästa – fortsätta som nu, permanenta sommartiden eller alltid ha normaltid – vill Tomas Eneroth invänta Statskontorets underlag, men han har en egen uppfattning:

– Jag har sagt att jag är försiktigt positiv till att både avskaffa tidsomställningen och att behålla sommartiden.

– Men det är helt avgörande vad underlaget från Statskontoret också säger, om det finns hälsoeffekter eller liknande som talar emot, men jag tror faktiskt inte det om jag ska vara ärlig.

Vilka problem ser du om EU-länderna inte samordnar sig?

– Det är helt avgörande. Ska detta var möjligt krävs det att vi genomför dels tidsomställningen i samtliga Europas länder, och dels att det sker en samordning mellan sommartidsövergången. Annars får vi ett Europa som snarare försvårar rörligheten. Det vill inte vi, vi vill snarare underlätta handeln och rörligheten över gränserna, säger infrastrukturministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".