Poliser i Sydafrika
Foto: AP/TT

Allt fler grova brott i Sydafrika

1:30 min

Sydafrika är bland de länder i världen med flest mord per invånare.

Förra året mördades drygt 20 000 personer – en ökning med nästan 7 procent från året innan, enligt ny statistik.

– Det här är inget att vara stolt över, inte alls, sa Sydafrikas polisminister Bheki Cele när senaste brottsstatistiken presenterades i veckan.

– Det är nästan som i en krigszon, trots att vi har fred i Sydafrika, och det är mordstatistiken som alltid skrämmer mig mest, fortsatte han.

Just mordstatistiken är ett särskilt dystert kapitel i Sydafrika. Drygt 20 000 personer mördades senaste året, vilket är en ökning med hela 6,9 procent från i fjol och placerar Sydafrika bland de länder i världen med flest mord per invånare.

De senaste sex åren har morden ökat varje år, med 17 procent, och polisministern erkänner att polisen tappat kontrollen.

Men den sydafrikanska brottsbilden är komplex. Efter Sydafrikas demokratisering i mitten av 90-talet och under hela 00-talet sjönk den grova brottsligheten kraftigt och antalet mord per capita mer än halverades. I dag sker en stor majoritet av alla mord i några hårt belastade områden, inte minst i gängmiljöer i kåkstäderna runt Kapstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".