Schyman: Taktikröster bakom FI:s ras

2:03 min

Efter att nästan ha kommit in i riksdagen 2014 ser Feministiskt initiativ ut att backa från 3 procent till runt 0,5 procent i årets val.

Partiledaren Gudrun Schyman tror det beror på att många väljare taktikröstat.

– Väldigt många människor i den här valrörelsen hade som idé att rösta så att Sverigedemokraterna skulle stoppas, och då backade man in i ett mer välbekant hörn till ett parti som man var säker på skulle komma in i riksdagen, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Sofie Blombäck, som är lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, delar Gudrun Schymans analys om taktikröstning, men hon pekar också på att FI har tuff konkurrens på vänsterkanten.

– Förra valet såg vi att att FI konkurrerade med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om ungefär samma väljare, och framförallt Vänsterpartiet gjorde ju ett bra val. Så, den som tycker om frågor som liknar de som FI driver har andra partier man kan rösta på, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

I kommunerna är bilden mer varierad än i riskdagen. I Malmö, som varit ett av partiets starkaste fästen åker FI ur fullmäktige, i Göteborg halveras rösterna och även i Stockholm backar partiet.

Totalt ser partiet ut att förlora partiet alla mandat i fyra kommuner. Men ser samtidigt ut att ta plats i fyra nya så de kommer fortfarande representeras i 13 kommuner. Något som är viktigt, enligt Sofie Blombäck.

– Det ger resurser både i form av pengar och organisatoriskt stöd, och det också möjlighet att faktiskt driva sin politik, säger hon.

Enligt Schyman har de inte gett upp hoppet om riksdagen utan satsar vidare mot nästa val.

– Vi satsar på att jobba på alla nivåer naturligtvis, säger partiledaren Gudrun Schyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista