Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige
Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige, talar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Alternativ för Sverige fortsätter trots svagt valresultat

1:32 min

Främlingsfientliga Alternativ för Sverige var bland de partier som syntes mest i sociala medier under valrörelsen – men trots det fick partiet bara 0,3 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Andrej Kokkonen, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att resultatet inte var oväntat.

– Erfarenheten från den svenska historien och från val ute i Europa visar på att den här typen av mer radikala främlingsfientliga partier har haft svårt att göra sig gällande i val, säger Andrej Kokkonen, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Alternativ för Sverige grundades så sent som i våras av uteslutna medlemmar från Sverigedemokraterna. På både Facebook och Twitter hör AFS till de partier som fått störst genomslag under valrörelsen men det återspeglas inte i riksdagsvalet där partiet ser ut att få endast 0,3 procent.

– De är ju ett mer extremt parti än SD de har kampanjat med slogans om att de ska skicka tillbaka en halv miljon flyktingar.

Trots valresultatet säger partiledaren Gustav Kasselstrand att AFS kommer fortsätta att satsa mot nästa riksdagsval.

– Jag ångrar inte alls att vi gick ut hårt och satsade på en riksdagsplats. Mitt besked är fortfarande att AFS är här för att stanna, säger Gustav Kasselstrand.

Men Andrej Kokkonens bedömning är att varken AFS eller något annat invandrarkritiskt parti som är mer radikalt än SD kommer ta sig in i riksdagen om fyra år.

– Helt enkelt så föredrar väljarna mer moderata invandrarkritiska partier, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".