Yemen
Arkivbild: Människor får vatten under akut vattenbrist. Yemen, 2015. Foto: Hani Mohammed/TT

Striderna i Jemen intensifieras – FN varnar för svält

1:28 min

I Jemen har striderna i den viktiga hamnstaden Hudeidah intensifierats efter att fredssamtalen bröt samman förra veckan. FN varnar för att striderna om Hudeidah kan leda till ökad svält i ett land där över åtta miljoner människor redan svälter.

Flygattackerna har blivit fler, raket och granatattackerna lika så.
Den saudistödda koalition som ställt sig på den erkända regeringens sida försöker ta kontroll över den viktiga hamnstaden- som fortfarande kontrolleras av Houthimilisen.

Men striderna har till stora delar skett i civila områden.

Det är svårt att fly och för de som lyckas finns ändå inga ordnade faciliteter.
Hamnen är en livlina för att få in mat och förnödenheter.

Inom de närmaste dagarna väntas 46,000 ton vete men de allt intensivare striderna gör det osäkert om fartygen kan lägga till. Om de inte kan det ökar genast svältrisken- redan nu räknas de undernärda barnen i Jemen till 1,8 miljoner. FN:s matprogram varnar också för att striderna kan hota matförsörjningen för flera miljoner människor. Staden är en den viktigaste basen för FN-organets verksamhet.

Förra veckan skulle fredssamtal äga rum i Geneve. Regeringssidan dök upp för att träffa FN-medlaren men Houthirebellerna vägrade komma. Efter de havererade fredssamtalen intensifierades striderna, inte bara i Hudeidah utan också på andra håll i Jemen.

Jemen är den största humanitära krisen i världen just nu med mer än 20 miljoner människor som behöver hjälp för att överleva. Läget har länge förvärrat, men trots det civila lidandet tycks de stridande bara ha ögonen för kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".