Mattias Karlsson (SD)

Lördagsintervjun: Mattias Karlsson

3:12 min

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, är gäst i Ekots lördagsintervju. Intervjuad av Monica Saarinen.

Sverigedemokraterna gick framåt i valet, men det preliminära valresultatet på 17,5 procent av rösterna är lägre än vad många partisympatisörer väntat sig. 

Överskattade ni era möjligheter nå fram till väljarna? 

– Jag fick prata om många andra frågor än våra, säger Mattias Karlsson och hävdar att socialdemokraterna använde fula knep, som att Hyresgästföreningens representanter fanns ute på möten  och sa att SD ville chockhöja hyrorna.

Det fanns intern kritik mot Jimmie Åkesson för hur han hanterade ett antal intervjuer och för att vara dåligt påläst?

– Han gjorde en lysande valrörelse, Jimmie är fortfarande större än partiet. 

Han fick frågor om sitt Facebookinlägg som jämförts med retorik från 30-talet - om att motståndare tvingat in SD-anhängare i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad,det finns bara två val, seger eller död.

Mattias Karlsson sa att det var fråga om pep-talk till valarbetare, där han ville peka på betydelsen av det partiet gör, inför nästa valrörelse inför EU-valet.

– De senaste decennierna har för varje år som går en något lägre andel av befolkningen  en svensk identitet. Vi har också gett bort mer och mer av vår självständighet. Om man extrapolerar det här så säger enkel logik att vi förr eller senare kommer till en punkt där det inte längre finns en svensk nationalstat. 

– Just nu finns ingen annan politisk kraft än SD mot att avveckla nationalstaten, enligt Mattias Karlsson. Det är en viktig politisk strid. Men som sagt, det är en väldigt tillspetsad retorik. 

Men räcker det då att påverka budgeten eller vem som blir statsminister om man nu ser det här som en kamp eller ett krig?

– Vi ska göra det vi kan med de politiska metoder som finns för att återupprätta gemenskapen,  stärka demokratin, bekämpa brottsligheten.

Att partiet är omstritt och enligt opinionsundersökningar ogillas av väljare mer än andra partier beror enligt Mattias Karlsson på dels egna misstag som partiet försöker vara öppna med, dels att mycket starka krafter motarbetat SD:

– Vi har mötts av propaganda, hets och våld utan motstycke i svensk historia.

Vad gäller talmansvalet ser Mattias Karlsson det främst som en symbolisk befattning. I statsministervalet kan han inte säga om SD ska stödja Stefan Löfven eller ej.

– Vi måste få något i utbyte i våra fyra fokusområden - en restriktiv flyktingpolitik, kortare vårdköer, krafttag mot ökad brottslighet och förbättringar för fattigpensionärer.

Mattias Karlsson efterfrågar en diskussion om en varaktig praxis i detta läge med två block och ett tredje stort parti. 

– Att inte bjuda in oss leder till att våra väljare, över en miljon människor inte respekteras.

Men det fungerar inte så i politiken att man får inflytande i proportion till röstetal, över 80 procent röstade på andra partier?

– Antingen får de bilda en monsterkartell eller börja prata sakfrågor med oss.

Ett extraval är inget som Mattias Karlsson fruktar. 

– Det är bra för tilliten till valprocessen, det är inte vårt fel om det blir kaos. Vi kan samtala och kompromissa med alla, sade Mattias Karlsson som också fick frågan om han fortsätter som gruppledare i riksdagen.

– Det får partiet och gruppen bestämma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".