Frankrikes president Macron.
Arkivbild. Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Frankrike erkänner systematisk tortyr under befrielsekriget

2:07 min

Frankrike har för första gången erkänt att man utförde systematisk tortyr under befrielsekriget i Algeriet under 50- och 60-talet. I veckan framförde president Macron en ursäkt till änkan till en fransk-algerisk* oppositionell som dödades 1957, en gest som många kallar historisk.

– Äntligen är det en president som erkänner det som hände i Algeriet under kriget. Det är på tiden att vi får veta vad som hände och hur systemet injagade skräck i befolkningen.

Det sa Pierre Audin när han intervjuades i radiokanalen RTL. Han var nyfödd 1957, när hans far, Maurice Audin, matematiker och kommunist, och motståndare till den franska kolonialmakten, hämtades av polisen och försvann.

Familjen har vetat att Maurice Audin blev torterad men vad som hände sen har det talats tyst om.

Först nu 61 år senare kom ursäkten som man väntat på. Den framfördes av president Macron personligen till Maurice Audins änka, Josette Audin. Samtidigt bekräftades det att fransk militär systematiskt torterade oppositionella under befrielsekriget och att Maurice Audin torterades till döds.

Nu ska arkiven öppnas för att fler ska få veta vad som hände under denna mörka tid, som fortfarande är som ett öppet sår för många i båda länderna.

President Macron har tidigare pratat om kolonialismen som ett brott mot mänskligheten och att det är dags att göra upp med det förflutna.

Det finns kritiker som anser att Macron borde ha tigit. Men många andra menar att det krävdes en ung president, som inte själv har personliga minnen av kriget, för att till slut framföra en ursäkt som i bästa fall kan hjälpa anhöriga att avsluta sitt sorgearbete och att gå vidare.

*Algeriet blev självständigt från Frankrike 1962. Maurice Audins nationalitet var fransk, men han levde och verkade i Algeriet och kämpade för självständighet. Historiker kallar honom "algerier". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".