Fler överklaganden av valresultatet
Fler överklaganden av valresultatet. Foto: Anders Wiklund/TT

Rekordmånga överklaganden av valresultatet

1:48 min

Rekordmånga överklaganden av valresultatet har kommit in till valprövningsnämnden. Det handlar om anklagande om valfusk och önskemål om omval.

– Ganska nytt fenomen den här mängden mail m påståenden om valfusk det har vi inte sett tidigare, säger Cecilia Persson, kanslichef på valprövningsnämnden.

Hittills har man fått in 400 anmälningar som rör valet, det är fyra gånger så mycket som förra valet och en dubblering från valet 2010. Innan dess låg antalet runt 10-15 överklaganden.

Många överklaganden är allmänt hållna, det finns påståenden om att det begåtts valfusk, att personer blivit vägrade att rösta då de redan var avprickade i röstlängden, att det förekommit oegentligheter i vallokalen och mycket annat.

– Kontrollera att det begåtts något fel...påverkat valutgång, omräkning valsedlar, sista alternativ fråga om ett omval.

Vid förra valet blev valprövningsnämnden klara med genomgången i december, i år beräknad man att det tar betydligt längre tid.
Sista dagen man kan överklaga årets val är den 26 september

– Man kan bara spekulera i varför det blivit så här, Cecilia Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".