I kinesiska medier anklagas svensk polis för brutalitet mot kinesiska turister.
I kinesiska medier anklagas svensk polis för brutalitet mot kinesiska turister.

UD: Varje land ansvarar för sin egen reseinformation

1:59 min

En händelse i början av september då några kinesiska turister avvisades med polishjälp från ett hostel i Stockholm, har lett till diplomatiska kontakter på högsta nivå mellan Kina och Sverige.

Kinesiska myndigheter har utfärdat en säkerhetsvarning till kineser i Sverige och varnar kinesiska turister för att resa till Sverige.

– Varje land ansvarar för sin egen reseinformation, precis som vi i Sverige ger reseinformation till svenskar. Hur de gör bedömningen när de lägger ut det här får man nästan fråga kinesiska ambassaden om.

– Men från vår sida kan vi konstatera att Sverige är ett säkert land och i det här fallet handlar det om en enskild händelse och det är därför som man från polis och åklagare tittar på den inom en avdelning för särskilda utredningar, säger UD:s presschef Patric Nilsson.

Det var i början av september som några kinesiska turister avvisades från ett hostel i Stockholm med polisens hjälp. Enligt den kinesiska versionen ska polisen ha betett sig brutalt och en videofilm av händelsen har fått viral spridning i Kina.

De kinesiska myndigheterna har begärt att polisernas agerande ska utredas.
Nu utreds alltså händelsen av polisen internt och av åklagare. Det är ingen eftergift åt Kina, säger Patric Nilsson.

– Sverige har en fungerande rättstat som gör att när det kommer in en anklagelse som riktas mot en polis så utreds det alltid av den oberoende avdelningen. Så man ska snarare säga att vi tar alla typer av anmälningar på allvar och hanterar det därefter,  säger UD:s presschef Patric Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".