En kvinna i Ahmdabad i Indien protesterar mot lynchningarna.
1 av 2
Protester mot lynchningarna har hållits, bland annat här i Ahmadabad. Foto: Ajit Solanki/AP
Grannar samlas utanför ett av offrens hus i byn Kolagaon.
2 av 2
Grannar samlas utanför ett av offrens hus i byn Kolagaon. Mannen mördades efter rykten om att han smugglat boskap. Foto: Altaf Qadri/AP

Rykten på Whatsapp eldar på lynchmobbar i Indien

2:46 min

Närmare 30 personer har dödats av uppretade folkmassor i Indien under sommaren, efter att meddelanden om bland annat pedofiler spridits via Whatsapp.

Meddelandena har bland annat handlat om att pedofiler varit på jakt efter barn. Folkmassorna har då gett sig på människor de inte känner igen i tron att de är pedofiler.

Som en konsekvens har Whatsapp varnats av den indiska regeringen och företaget har genomfört vissa förändringar i tjänsten. Men att bara skylla dåden på sociala medier är att göra det lätt för sig, menar juristen och it-experten Pranesh Prakash.

– Lynchningar av det slag vi sett den senaste tiden har inträffat även utan att Whatsapp använts, säger Pranesh Prakash, som arbetar på tankesmedjan Center for internet och society i Bangalore.
 
Även om det finns en lång historia av mobbvåld och lynchningar i Indien så pratas det nu om ett före och ett efter Whatsapp.

– Rykten sprids mycket snabbare och över större områden. Den här mängden döda har vi inte sett tidigare, säger Pranesh Prakash. 

Whatsapp, som ägs av Facebook, är mycket populärt i Indien och har där 200 miljoner användare.

Det som kommit att utmärka vårens och sommarens lynchningar är ryktesspridningen om att pedofiler rör sig i olika områden och letar efter barn att kidnappa.

Det började i mars i delstaten Tamil Nadu i sydöstra Indien. Enligt meddelanden som spreds via Whatsapp hade 200 pedofiler kommit till delstaten. Gästarbetare pekades ut som misstänkta och attackerades.

Så fortsatte det, attackerna spreds till fler delstater. Ett trettiotal människor tros ha mördats som konsekvens av ryktesspridningen. Offren är ofta muslimer eller lågkastiga hinduer.

Förutom pedofilanklagelserna har även de som hanterar kokött attackerats.

– När meddelandena spridits till nya områdena har de utpekade grupperna ändrats så att de som redan är utsatta på den aktuella platsen blivit måltavla, säger Pranesh Prakash.

Man vet inte vem som ligger bakom det här men Whatsapp har kritiserats för att tjänsten är krypterad och det alltså inte går att se vem som skickat vad.

Den indiska regeringen har utfärdat flera varningar mot företaget, som har genomfört vissa förändringar i tjänsten. Däremot är krypteringen kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".