Paul Manafort
Foto: Jose Luis Magana/TT.

"Manafort ligger bakom mycket av det dåliga som hänt Ukraina"

2:21 min

I Ukrainas huvudstad Kiev är det många som kommer ihåg Paul Manafort, Donald Trumps tidigare kampanjchef, som nu ska samarbeta med rysslandsutredaren Robert Mueller. För det var i Ukraina allt började.

– Han är en av de viktigaste spinndoktorerna, eller politiska PR-rådgivarna, som ligger bakom mycket av de dåliga som hänt Ukraina. Han var chefsrådgivare åt den förre presidenten Viktor Yanukovich, det berättar Aivaras Abromavičius, företagare och före detta ekonomiminister.

Paul Manafort har dömts bland annat för skattebrott och för att ha gömt pengar utomlands, många miljoner som kom från just rådgivartiden i Ukraina, för lite drygt tio år sedan.

– Manafort kom och träffade mig och sa att han skulle hjälpa Yanukovich att vinna valet, det verkade logiskt då, säger John Herbst som var USA:s ambassadör i Kiev på den tiden men som i dag jobbar för tankesmedjan Atlantic Council i USA.

Det är presidentval i vår i Ukraina och John Herbst tror det blir likadana kampanjer då som på Manaforts tid.

– Flera av de ukrainska presidentkandidaterna ser till USA för att få stöd från valexperter, säger John Herbst.

Ukraina är svårt drabbat av korruption, det är ett av de allra svåraste samhällsproblemen.

Aivaras Abromavičius, den före detta ekonomiministern, tycker att USA efter Manaforts framfart i Ukraina har slutat fungera som en moralisk ledstjärna.

– Men nu i och med specialutredaren Robert Mueller tycker alla i Ukraina att kanske, när han är klar i USA, så kan de hyra in honom till Ukraina, det säger Aivaras Abromavičius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista