tyfon, mangkhut, honkong, filippinerna
Tyfonen Mangkhut drar över sydöstra Asien. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/TT, Aaron Favila/AP/TT

Dödssiffran stiger efter tyfonen Mangkhuts framfart

2:11 min

I sydöstra Asien drar tyfonen Mangkhut nu in över Kinas kust där miljonstäder hukar under hårda vindar och skyfall. Från Flippinerna rapporteras samtidigt om allt fler döda efter ovädrets framfart.

Träd har ryckts upp med rötterna och fönster blåst sönder när den tidigare supertyfonen Mangkhut i dag dragit förbi Hongkong med vindstyrkor på uppåt 60 meter per sekund.

Nästan en halvmiljon människor har evakuerats från sju städer i den kinesiska Guandongprovinsen, tiotusentals flygresenärer har blivit kvar på marken och spelstaden Macau uppges för första gången ha låtit samtliga kasinon slå igen.

Men det är från Filippinerna på andra sidan Sydkinesiska sjön som nu dödssiffran stiger, med över 60 omkomna, rapporterar nyhetsbyrån AP. Stormen orsakade svåra översvämningar och jordskred som förstörde hus och vägar.

Fälten som står för en stor del av majs- och risskördarna till de 100 miljonerna filippinier ligger på många håll under lervälling och skörden om någon månad befaras gå om intet.

De flesta dödsoffer som nu påträffas har fallit offer för jordskred. Ett 40-tal gruvarbetare befaras också sitta fast under jorden, skriver nyhetsbyrån AP med hänvisning till polis i norra Filippinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".