Sadiq Khan, Storbritannien, brexit
Londons borgmästare Sadiq Khan. Foto: Tae-Gyun Kim/AP/TT

Londons borgmästare vill ha ny folkomröstning

1:33 min

I Storbritannien ökar kraven från olika håll på att en andra folkomröstning om Brexit ska hållas. Den senaste som ändrat åsikt i frågan är Londons borgmästare Sadiq Khan.

– Den brittiska allmänheten borde få säga sitt om utfallet av förhandlingarna med EU, säger Khan till BBC

Han är en av de största kritikerna mot Brexit men har tidigare ändå varit emot en andra folkomröstning. Nu föreslår han att en ny omröstning skulle bli ett val mellan att lämna EU med det avtal som ska förhandlas fram eller att stanna kvar i EU på samma sätt som i dag.

Han tycker att en andra folkomröstning är nödvändig eftersom det var så oklart för många vad en Brexit innebar när den förra omröstningen hölls 2016.

Khan får inget gehör för sin åsikt, varken av regeringen eller av ledningen i sitt eget parti, men om en vecka håller Labour partikongress och där ska frågan diskuteras.

Det är först om Labour ändrar sig som en andra folkomröstning verkligen kan bli ett realistiskt alternativ, men ett av de stora problemen med en andra folkomröstning är att det skulle väcka stor ilska hos den delen av befolkningen som vill lämna EU – särskilt om en Brexit stoppades. Dessutom är tiden knapp inför utträdet nästa år.

Opinionsundersökningarna bland britterna visar att stödet för en andra folkomröstning ökat kraftigt under sommaren. Även flera stora fackförbund stöttar idén om att rösta igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista